Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Hová tartunk, avagy a 2023-as modellévről másképpen

2022.10.04.

2023-as szezonrólMegérkezett az első néhány darab kerékpár a 2023-as év kínálatából üzletünkbe és ezen apropóból gondoltam úgy, hogy lenne miről beszélni akkor, amikor a jövő év és az azzal kapcsolatos bringák terítékre kerülnek. A kerékpárok világa az elmúlt években igencsak bővelkedett meglepetésekben, hála a COVID által előidézett baromságoknak, meg az általa okozott károknak. Akárhogy is, de ezek gyakorlatilag mindenre kihatottak a gyártástól egészen a szállításig. Most meg itt van nekünk az a sok szarság, amit sajnos a szomszédunkban zajló háború következtében kénytelenek vagyunk elszenvedni. Mintha nem lenne épp elég dráma az a tény, hogy napjaink Európájában háború van, ami nagyon komoly veszteségeket és fájdalmakat okoz, de ebbe mélyebben nem szeretnék belemenni, hisz ez nem az én asztalom még akkor sem, ha véleményem van a dologról, gondolom úgy, ahogy másoknak is. Nézzük inkább a bringás helyzetet!

Az általunk forgalmazott márkák közül eddig három jelent meg kézzel foghatóan 2023-as modellel az üzletünkben. Ezek a kerékpárok a Trek, a Hercules és a Winora egyes típusai, amik kapcsán úgy éreztem máris billentyűzetet kell ragadnom. Aggodalomra nincs ok, a bringák jók, mint ahogy azt ezektől a gyártóktól már megszokhattuk, de mégis van valami, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni.

A Hercules által leszállított néhány darab női 2023-as Tourer Sport és Tourer 21-es típus gyakorlatilag ugyanaz, mint az idei széria volt. Semmi különbség nem található a bringákon. Talán a homlokcsövön díszelgő embléma lett egy kicsit nagyobb és mívesebb, de a kerékpárok az utolsó csavarig egyezést mutatnak az eddigiekkel.

A Trek 2023-as „újdonságai” 29-es MTB kerékpárokból és Dual Sport modellekből álltak. Ezek már szintén megcsodálhatóak az üzletünkben. Csodálat az biztos lesz, mivel ezek a Marlin 5, Marlin 6 és a Marlin 7-es bringák ugyanazok, mint amiket az idén is kínáltunk. Az égvilágon semmi nem változott rajtuk se a műszaki tartalom, se a színösszeállítás, semmi! A helyzet ugyanez a Dual Sport kerékpárokkal is, a kapott 2023-as DS 1 és DS 2-es modellek változatlanok az előző évihez képest. Egyedül a szintén most érkezett Roscoe 7-es és 9-es esetében lehetett kisebb finomításokkal találkozni, de itt tényleg a kisebb szón van a hangsúly. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egyébként is egy vadiúj konstrukció, ami ebben az évben debütált és mivel pokolian jól sikerült olyan nagy lett a kereslet irántuk, amit nem tudtak rendesen kielégíteni. Tehát ehhez a modellhez nem is lett volna szabad hozzányúlni!

A Winora összesen csak két darab női kerékpárt tudott küldeni, egyértelműen ők szenvednek még mindig a legjobban a gyártási kapacitással. Mondanom sem kell, hogy a két női bringa csavarjáig azonos a korábbi évjáratú kivitellel.

Ezeken persze annyira nem is kellett meglepődni, hiszen a korábban belengetett információk is nagyjából erről szóltak. Lehetett már tudni, hogy rengeteg típus kerül át a 2023-as szezonba változtatás nélkül. Azon sem kell meglepődni, hogy az „újdonságok” kivétel nélkül drágultak az elődeikhez képest. Az említett kerékpár márkákon kívül még jó néhány gyártóra van rálátásunk, így első kézből származó információ az is, hogy a többség hasonlóképpen jár el. Ki durvábban, ki óvatosabban teszi mindezt. Valójában abban sincs semmi furcsa, ha egyik évről a másikra nem történik radikális változtatás egy kerékpáron, hiszen ezen a szinten ahol az általunk forgalmazott bringák is állnak, már sok fejlesztést valóban nem kell végrehajtani rajtuk. Most viszont ott tartunk, hogy már harmadik éve nem történik semmi (egy-két kivételtől eltekintve), még színek terén sem, elég csak a Kellys utolsó pár modellévét áttekinteni...

Egy picit olyan érzésem van, mintha a kerékpárgyártók elkényelmesedtek volna az elmúlt évek történései alatt. A COVID következtében megemelkedett kereslet miatt bármit el tudtak adni és ez a lendület mindmáig kitartott. Egyszer azonban minden jónak vége szakad és a jelenlegi borús gazdasági helyzet masszívan azt vetíti előre, hogy az emberek óvatosabb vásárlásokat (beruházásokat) fognak folytatni. Ezen feltevés nem korlátozódik csak a magyar vásárlókra, sokkal inkább beszélhetünk világviszonylatban erről a viselkedésről, hiszen az említett nehézségek globálisak.

Várhatóan tehát nehezebben fogják kiadni az emberek a pénzt egy-egy termékre és sokkal jobban meg is nézik majd azt, hogy milyen minőség rejlik az adott árcédula mögött. Akkor pedig már nem egy három éves modell lesz az, ami leginkább vágyat fog kelteni!

Az igazság valószínűleg azért ettől jóval összetettebb, mert például a Trek valamennyi karbon vázas kerékpárját újragondolta a 2023-as modellévre és szinte mindegyik kategóriában új generációval rukkolt elő. A Cyclision alumínium vázai (MTB és Cross kategóriában egyaránt) eddig is előremutatóak voltak, így náluk valóban elég volt egy kis finomítás (amit meg is tettek). A két német a Hercules és a Winora mostanság egyértelműen az elektromos rásegítésű kerékpárokra helyezi a hangsúlyt és az oda szükséges fejlesztések vagy az energiájukat, vagy a pénzüket emészti fel. Az is lehet, hogy csak egyszerűen már nem látnak üzletet a hagyományos kerékpárok világában és azért nem fejlesztik azokat. Ami azonos mindegyik gyártónál az-az, hogy az elérhető áru (magyar viszonylatokat figyelembe véve) kerékpárokra nem fordítanak akkora figyelmet, persze értem én, hogy valószínűleg a drágább típusokon nagyobb a haszon is, de ez akkor is szar dolog, mert előrevetít egy olyan jövőt, ahol a neves gyártók már csak különleges anyagokból, vagy elektromos motorral készítenek kerékpárt. Remélem ebben nem lesz igazunk...

 

2022.10.04. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak