Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Elite Görgő Áttekintés

Ha görgő vásárlás előtt állsz, akkor az Elite háza táján mindenképp érdemes szétnézned, mert az olasz cég a direkt hajtású okosgörgőktől a szabadgörgőkig mindent kínál nagyon jó minőségben – annyira mindent, hogy van okos szabadgörgőjük is. Az Elite márkanevet valószínűleg nem sok hazai kerékpárosnak kell bemutatnunk, az olasz vállalat a görgőivel és a kulacsaival szerzett hírnevet, az utóbbiakat számos profi csapat versenyzőinek kezében láthatjuk a worldtour versenyeken, míg a görgőket az edzéseken használják a kezdőktől a profikig mindenki a kerékpáros világban. Mi most görgő-szezon lévén az utóbbiakkal fogunk foglalkozni.

 

Elite görgő

 

Elite VR okosgörgők

Ahány gyártó annyiféle görgő besorolás, az Elite is kicsit másképpen csoportosítja a görgőit, mint a többiek, ami nem meglepő, hiszen nagyon széles a palettájuk. Virtuális kerékpározáshoz alkalmas okosgörgőből hármat találunk a kínálatban, a Direto XR és a Suito direkt hajtású, míg a Tuo klasszikus görgős megoldású. Ezeken az okosgörgőkön a teljesítmény és pedálfordulat adatok küldése mellett az ellenállás is vezérelhető alkalmazás vagy komputer által, ezért pl Zwiftelésre vagy más virtuális kerékpáros alkalmazások használatára alkalmasak.

 

Elite Direto XR Turbo Tréner

Elite direto turbo trener

Az Elite-nél a csúcs okosgörgő a Direto XR, ami maximum 24%-os emelkedőt tud szimulálni. Ennél a gyakorlatban nincs szükség többre, minden programhoz elég és nehéz olyan bringást találni, aki a max ellenállást el tudja hajtani. Pontosság terén is a legjobbak közé tartozik, +-1,5%-os hibahatárral méri a teljesítményt. Akár virtuális kerékpározáshoz, akár edzéshez jó választás és az ára is a csúcs modellek között a legkedvezőbb.

 

Elite Suito-T Turbo Tréner

Elite Suito tréner

A Suito a Direto XR kistestvére, a kedvezőbb árhoz kisebb teljesítmény párosul, max 15 %-os emelkedőt tud szimulálni +-2,5%-os pontosság mellett, viszont ugyanúgy használható Zwiftelésre vagy edzésekhez és a többségnek bőven elég a Suito teljesítménye.

 

Elite Tuo Interaktív Görgő

Elite Tuo

A Tuo egy olyan klasszikus felépítésű okosgörgő, amely automatikus ellenállás állításra képes, így valódi átmenetet képez a "hagyományos" és az interaktív trénerek között. Teszi ezt egy kicsit szerényebb teljesítménnyel és pontossággal – a maximum 10%-os emelkedő szimuláláshoz +-5%-os pontosság tartozik – rendelkezik, mint a direkt hajtású okosgörgők, cserében viszont kis helyen elfér. A teljesítményt ugyanúgy tudja vezérelni, mint a fenti görgők, és edzésre is használható, de nem annyira valósághű a hajtásérzet, mint a drágább modellek esetében. Ezzel együtt is egy nagyon jó alternatíva lehet azok számára, akik nem szeretnének hatalmas összeget költeni egy görgőre, de az egyszerűbb okosgörgők adta érzésnél többre vágynak.

 

Elite Okos Szabadgörgő

Elite Nero

 

A szabadgörgők előnyei párosítva az okosgörgők funkcióival ez maga az Elite Nero. Sokan szeretik a szabadgörgőt, mert az hasonlít a valós kerékpározáshoz legjobban, kevésbé unalmas rajta a kerékpározás, mint a többi görgőn, viszont az is monoton tud lenni és bizonyos edzéstípusok elvégzésére nem alkalmas. De ha megkapja az okos funkciókat, tehát össze lehet kötni számítógéppel és kompatibilis lesz a virtuális kerékpáros alkalmazásokkal, plusz ha még az ellenállását is lehet vezérelni akkor a fenti hátrányok megszűnnek és egy igazán sokoldalú edzőeszközt kapunk. Ez az Elite Nero, az okos szabadgörgő.
Viszont a technikai paraméterekből látszik, hogy egy direkt hajtású okosgörgővel sem teljesítményben, sem pontosságban nem tudja felvenni a versenyt, 7%-os emelkedőt tud szimulálni és a szabadgörgők konstrukciója miatt a teljesítmény mérése sem a legpontosabb. Szóval ha egy tűpontos eszközt szeretnénk akkor inkább nézzünk körül a direkt hajtású okosgörgők között.

 

Elite (fél)okosgörgők

Elite Qubo Smart B+ görgő

Nem csak interaktív okosgörgőket kínál az Elite, hanem találunk olyan okos modelleket is a palettán, amik a teljesítményt mérik, de külső alkalmazás vagy komputer nem tudja őket vezérelni, ettől még lehet velük zwiftelni, de pl az emelkedők szimulálása nem fog működni. Két ilyen modell található az Elite palettáján, a Turno, ami egy direkt hajtású okosgörgő, a Qubo Power Mag Smart B+ pedig egy klasszikus felépítésű okosgörgő. A Turno maximum 700W teljesítményt tud 4%-os pontosság mellett, a Qubo Power Mag Smart B+ pedig 900W ellenállásra képes. Ezekből a számokból látható, hogy egy erősebb bringásnak már kevésnek bizonyulhatnak ezek a görgők főleg ha valamilyen speciális edzésfeladatot kell végezniük a görgőn.

 

Elite fix görgők

Elite Qubo

A hagyományos fix görgők is még megtalálhatók az Elite kínálatában, de már csak két modell személyében. A Qubo Fluid egy folyadékellenállásos típus, míg a Novo Force-ban mágnesek adják az ellenállást, az előbbi halk cserében kisebb ellenállást tud, míg a Novo Force kicsit zajosabb, de nagyobb ellenállásra képes. Mindkét modell a Misuro B+ szenzort használva kompatibilis külső alkalmazásokkal is, de a teljesítménymérés pontossága (pontosabban nem mérik a teljesítményt hanem számolják) messze elmarad egy direkt hajtású modelltől. Előnyük, hogy kis helyen elférnek, könnyen szállíthatók és nem szükséges áram a működésükhöz (pl verseny előtti bemelegítéshez alkalmasak).

 

Elite szabadgörgők

Elite szabadgörgő

Az Elite még komolyan hisz a szabadgörgőkben, amit már láthattunk a Nero-nál is, de nem okos szabadgörgőből is kínál három típust, ami rekordmennyiség a görgőgyártók között. Az Arion egy klasszikus szabadgörgő, amin nem állítható az ellenállás, jó választás lehet átmozgatásra vagy versenyek előtti bemelegítésre. Az Arion Mag már 3 állítható fokozattal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár résztávos edzéseket is elvégezzünk rajta, tehát a szabadgörgőkért rajongóknak nem muszáj fix görgőre ülni, ha a pörgetésen kívül más edzést szeretnének teljesíteni. A Quick Motion pár neves díjat már bezsebelt, ezen a szabadgörgőn könnyebb megtanulni görgőzni, segít az egyensúlyozásban, 3 fokozatban állítható az ellenállás és kis méretűre összehajtható. Mindhárom szabadgörgő kompatibilis a Misuro B+ szenzorral, de a mérés pontossága ezeknél a modelleknél is kérdéses.

 

Forrás: bikemag.hu

 

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak