Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Edzőgörgő ABC

Görgő - ABC Hasznos tudnivalók az edzőgörgőkről

Elsősorban a tél és a rossz idő hallatán gondolunk a beltéri görgős testmozgásra, de mindenképp meg kell említeni azt is, hogy a görgők kiválóan alkalmasak a versenyek előtti bemelegítésre is. Profi versenyeken is gyakran alkalmazzák, mivel a speciális sportmozgást kellően jól szimulálja a haladással járó folyamatos figyelem felszabadul, ezáltal segíti a koncentrációt, a versenyre hangolódást és csökkenti a sérülésveszélyt.

Hűvös időben különösen ajánlott. A bemelegítés ideje alatt nem éri a versenyzőt a hideg ellenszél, hatékonyabb és kényelmesebb a bemelegítés. A komfortérzet javítása is segíti az idegi felkészülést.

A rögzítőkeret merevsége :  a kerékpárvázaknál a hatékony erőátadáshoz szükséges a merev mechanikai szerkezet, hogy a hajtáskor a versenyző ne fordítson energiát a kerékpár "hajlítgatására". A görgőknél ebben az értelemben a hatékonyság nem kulcskérdés, a szerkezeti merevségnek itt más szempontból van jelentősége. Egyrészt egyszerűen a mechanikai stabilitást szolgálja, a biztonságos használatot, és a hajtáskor a biztonságérzetet javítja, másrészt fontos szerepe van abban, hogy a görgős edzés során kialakuló mozgás minél jobban hasonlítson a valódi sportmozgásra

Állítható magasság: a görgőbe helyezéshez többé kevésbe meg kell emelni a kerékpár hátsó kerekét (nem érhet le a földre), de nem mindegy, hogy milyen mértékű emelésre van szükség. Jelentősebb emelkedés esetén, észrevehetően megváltozik a kerékpár geometriája, a versenyző az optimálistól eltérő testhelyzetbe kényszerül. Emiatt elengedhetetlen az első keréknek is a megfelelő mértékű emelése, amit például az erre a célra készített alátéttel lehet megvalósítani. Ha azonban az egész kerékpár magasabbra kerül, ez rontja a stabilitást (könnyebben billen, jobban "hajladozik"), és körülményesebb rá felszállni. Az állítható magasságú görgők ezeket a problémákat minimalizálják, többféle kerék- és gumiméret esetén is beállíthatók úgy, hogy a hátsó kerék talajközelben maradjon.

Teljesítmény:a görgő a hajtással szemben ellenállást fejt ki, fizikai értelemben elemészti, gyakorlatilag hővé alakítja a pedálon keresztül leadott teljesítményt, munkát. A melegedés természetes, hosszabb és erőteljesebb edzés után a felforrósodás miatt nem is ajánlatos a görgő burkolatát, forgó részeit megfogni. A testmozgást, edzést végző személy gyakorlottságától, edzettségi szintjétől függően különböző teljesítmény leadására lehet képes - erre figyelemmel kell lenni a görgő kiválasztásánál. Gyakorlott sportolók, akik sík terepen 35-40 km/h átlagsebességet tudnak tartani, jól teszik, ha nagyobb, 300-350 W-ot meghaladó maximális teljesítményű görgőt választanak. A görgő által kifejtett ellenállás nagyságát rendszerint több fokozatban lehet állítani. A távvezérelhető fokozatállítás egyrészt kényelmesebbé teszi a használatot, másrészt lehetővé teszi egy változatos edzésprogram megállás nélküli végrehajtását.

Érdemes megemlíteni, hogy a kerékpár saját váltórendszerével is lehet csökkenteni-növelni a teljesítményt, a görgő a leggyorsabb fokozatban tudja a legnagyobb ellenállást kifejteni.

A kerékpár rögzítése: a görgő a kerékpárt a hátsókerék tengelyének két végénél fogva tartja. Az egyszerűbb görgőknél a befogás csak az egyik oldalon állítható, a másik oldalon a tengelyvéget egy fix felfekvési pontba kell rögzíteni. Azoknál a görgőknél, ahol mindkét oldal állítható, többféle gumimérettel is pontosan középre állítható a kerékpár, és egyszerűbb, könnyebb a görgőbe történő behelyezés és kivétel is.

Összecsukhatóság: a kerékpárt megtámasztó, önálló görgők mind összecsukhatóak, de különbség lehet a az összecsukott méretben, illetve a kinyitás-összecsukás egyszerűségében, gyorsaságában.

 

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak