Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Gyermek Kerékpár Teleszkóppal, vagy Anélkül?

2021.02.12.

Gyermek kerékpárA gyermek kerékpárok jelenlegi kínálatát végignézve egyfajta útkeresés látható a gyártók részéről. Néhány éve még alapértelmezett volt a felső kategóriába tartozó márkák esetében a 20”, vagy annál kisebb kerékméretű bicikliknél az első teleszkóp használata. Az aki egy kicsit is jártas ezen a területen nagyon jól tudja, hogy a gyermek kerékpároknál alkalmazott teleszkópok a legegyszerűbb technikát vonultatják fel, azaz esetükben mindössze egy spirálrugóról lehet beszélni ami a gyerekek súlya alatt gyakorlatilag semmilyen csillapítást nem végez, ellenben a kerékpár tömegét jócskán megnöveli. Nem is kicsit! A kisebb gyermekek ezért sokszor csak birkóznak az ilyen biciklivel. Tehát van egy látványos, dögös, modern kerékpár, csak éppen a gyermek nem élvezi úgy, ahogy azt lehetne.

Tehát nem érdemes kiindulni abból, hogy a saját, jó minőségű, felnőtt kerékpárunkban található teleszkóp milyen jó szolgálatot tesz a rosszabb minőségű, vagy terep útviszonyok mellett. Ezeknél ugyanis más technikát alkalmaznak a gyártók és el nem hanyagolható módon más a súly is, amellyel megüljük a kerékpárt.

A gyártók persze nagyon is tisztában vannak ezekkel a tulajdonságokkal, de ugye az eladhatóság arra sarkalta őket, hogy az a fránya teleszkóp kerüljön bele a kicsiknek szánt kerékpárokba is. Az utóbbi pár évben viszont egyre több nagy márka kínálatában jelenik meg a könnyű alumínium vázas gyermek kerékpár merev villával kombinálva. Ennek pedig, be kell vallanom én nagyon örülök. Örülök neki, mert tudom, hogy a gyerek aki használatba fog egy ilyen biciklit az megszereti majd a bringázást, míg az aki egy dögnehéz kerékpáron kínlódik előbb-utóbb más elfoglaltság után néz. És most nem az aggaszt, hogy akkor miből fogunk megélni, hiszen azért nem eszik olyan forrón a kását, sokkal inkább az, hogy az a gyermek aki a szabadban tölthetné másokkal a szabadidejét aktívan mozogva a végén inkább leül egy telefon, TV, vagy számítógép elé a szobában…

Az általunk forgalmazott felső kategóriába tartozó kerékpármárkák között találunk teleszkópos és merevvillás kivitelt egyaránt. Érdekes, hogy az elmúlt néhány évben a Trek elhagyta a teleszkópot a 20”-os gyermek kerékpárok esetében, majd az idei szezonra visszatért ehhez az építési módhoz. A Superior épp ellenkezőleg járt el, így a jelenlegi sorozatában nem találunk első csillapítást. A Rock Machine és a Kelly’s úgy látszik biztosra akar menni és úgy gondolja inkább a vásárlókra bízza a döntést, ezért a kínálatukban egyaránt megtalálható a teleszkópos és a merev villával szerelt kivitel is. A 24"-os kerékmérettől fölfelé persze már nem igazán kell dilemmázni, hiszen addigra a gyermek mérete és súlya általában már hozza azt a szintet amikor már jó szolgálattal tudja végezni a dolgát a teleszkóp és ebben a méretosztályban már a gyártók sem spórolnak olyan nagyon a technikával ami nem csoda, hisz ha megnézzük egy jó 24-es kerékpár árát szinte a felnőtt biciklikével vetekszik.

A lényeg persze tényleg az, hogy a választék bőséges, így a vásárló valóban dönthet arról, hogy a látványt, vagy a funkciót helyezi inkább előtérbe?

 

2021.02.12. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak