A nyárnak nem csak a napsütés az előnye, hiszen nem csak meleg van, hanem sokféle friss gyümölcs is kapható. Bár a banánt tartják a legfontosabb kerékpáros gyümölcsnek, ez valójában tévhit, nehezen emészthető és vitaminokban sem annyira gazdag – legalábbis a zölden leszedett, több ezer kilométert hajóztatott és kamionoztatott formában. Nézzünk most meg öt különböző gyümölcsöt, melyek könnyedén hozzáférhetőek és kiemelkedően jó élettani hatásuk van a szervezetre.
Áfonya Magas anthocyanidin tartalma az izomlebontásban jeleskedő szabadgyökök megkötésében erős, a sportorvosok szerint. Az anthocyanidin az élelmiszeriparban E163 néven is ismert. Tartalmaz még C- és K-vitamint, mangánt, továbbá immun- és csonterősítő anyagokat
GörögdinnyeEz a gyümölcs sok szempontból ideális nekünk. Magas víztartalma a rehidrációban előnyös, likopin tartalma az UV sugárzás elleni védekezésben segít. A-vitamin tartalma a vas megkötésére szolgálhat, amire az oxigénszállítás miatt van szükségünk. Végül ne feledjük a cukortartalmát, attól finom, és attól mozog az izom.
SzederMagas rosttartalmával hosszú távú üzemanyagnak sem utolsó, zabpehellyel két órával indulás előtt ideális. C- és K-vitamin bevitelhez, mangántartalma pedig ezen felül ajándék.
MangóNem mindenhol kapható, pedig papain tartalma igen fontos emésztést segítő tulajdonsággal bír, különösen bringázás után ajánlott. Átlagosan 30 gramm cukortartalma rengeteg üzemanyag az izmoknak, és az A-, C-, E-vitamin antioxidáns trió is képviselteti magát a gyümölcsben.
KiwiMagas foszfortartalma - a banánhoz hasonlóan - a C-vitaminnal együtt az izomregenerációban játszik szerepet. Egyes kutatók szerint napi 2 kiwi számottevően csökkenti az ér- és szívbetegségek kockázatát
Forrás: Bringamánia
Kapcsolat
Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57.
Telefon: +36 30 233 4808
E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com