Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

TACX Tréner Információk

Azzal, hogy a Garmin megvásárolta a Tacx céget, ezek a minőségi beltéri kerékpáros trénerek még inkább beépülnek a Garmin bringás rendszerébe. Szándékosan nevezzük “tréner”-nek ezeket az szerkezeteket “görgő” helyett, hiszen egyrészt akad közöttük, amelyikben klasszikus görgő már nincs is, másrészt olyan komplex edzésfunkciókat kínálnak, ami által már sokkal közelebb áll a valósághoz, ha nem csupán fenntartó-átmozgató eszközként tekintünk rájuk, hanem mint összetett fejlesztő - és nem utolsó sorban szórakoztató - bringás edzőtársra.
Ha beltérben szeretnél bringázni, már elég sok paramétert kell figyelembe venned, hogy megtaláld a számodra megfelelő típust. Ebben próbálunk segíteni egy kis fogalommagyarázattal a Tacx trénerek legfontosabb tulajdonságait alapul véve.

 

Szabadgörgő

A legszabadabb, és a leggörgőbb. Itt semmi sem rögzíti a kerékpárt, csak egyszerűen felteszed a kúpos kialakítású görgőkre, ami így azért segíti egy kicsit a nyeregben maradást. Az ellenállás nem állítható, csak a bringád váltójával tudod szabályozni a terhelést. Egyszerűbb átmozgató tekerésekre, hosszú görgőzésekkel az állóképesség javítására, illetve a lábak “emlékezetének” megőrzésére ajánlott. Mivel nincs támasz, fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációt.

Tacx szabadgörgő

 

Mit jelent a Smart?

Az interakív trénerek azon csoportja, ami okos eszközökre. A görgő Bluetooth Smart és ANT+ kapcsolaton keresztül tud kommunikálni más eszközökkel. Vezérelhető okostelefonnal, tablettel, és az Upgrade Smart csomaggal együtt asztali PC-vel, vagy laptoppal. Mac gépekkel is használható, azonban csak külső gyártó által írt szoftverrel. Az adatküldés magában foglalja a mért sebességet, távot, teljesítményt, valamint pedálfordulatot, majd a külső eszköz ezek alapján rögzíti az edzést. Szinte minden okostréner esetében él az ellenkező irányú kapcsolat is, vagyis a görgő által adott terhelést képes vezérelni a külső eszköz. Ha például az Edge-re feltöltesz egy megtervezett útvonalat, akkor az abban foglalt magasságadatok alapján kapod a folyamatosan változó terhelést síkon vagy emelkedőn, sőt egyes okostrénerek még a lejtőn gurulást is szimulálják. Pályától független edzések - pl. egy intervallum-, vagy tetszőleges pulzus- vagy watt-alapú edzés - levezénylése is lehetséges a Garmin Edge-ek legnagyobb része irányából.

Egy Smart tréner:
- Élmény. Interaktív, nem csak visszajelzést szolgáltat a teljesítményünkről, de a görgőzés nem lesz többé monoton edzésforma. A letölthető Tacx videókkal sosem látott helyekre látogathatunk.
- Professzionális. Megtervezhetjük, megírhatjuk saját edzéseinket, nyomon követhetjük teljesítményadatainkat, és ezeket később átnézhetjük, vagy akár edzőnk is elemezheti. A Tacx saját szoftverében vagy a Zwiftben az edzések mellett virtuális közösségi tekeréseken, versenyeken vehetsz részt. Ez nem csak a vizuális élmény által teszi szórakoztatóbbá a beltéri bringázást, hanem egyes típusok még az útminőség (macskakő, deszkahíd) visszaadására is képesek.

Tacx Smart görgő információk

Mire van szükségünk ahhoz, hogy Smart edzést végezzünk?

Egy Tacx Smart görgőre, egy Androidos, vagy iOS-es tabletre, vagy okostelefonra. A bowdenes vezérlésű Satori Smart kivételével mindegyik Smart görgő továbbfejleszthető virtuális valóság trénerré. A fékezőegység típusától függően nem csak emelkedő, de lejtő szimulációra is képesek.

Ezzel szemben a hagyományos Tacx trénerek maguktól nem küldenek mért értékeket és nem is vezérelhetők külső eszközről. A terhelés mértéke természetesen ezeken is állítható vagy a kormányra rögzíthető vezérlőről, vagy magán a görgőn egy kar beállításával. A klasszikus görgős hajtásnál - nevéhez híven - a bringa teljes egészében szerepet kap, a hátsó kerék egy görgőt forgat.

 

Tacx Flow Smart Interaktív Edzőgörgő

Kapcsolódik a népszerű edzőszoftverekhez, mint a Zwift, a Tacx vagy a TrainerRoad. Kialakítása egyszerű beállítást és tárolást tesz lehetővé. Ideális téli edzőeszköz. Okos kapcsolatok: A Flow Smart egyszerűen kapcsolódik a népszerű edzőszoftverekhez, hogy ideálisak legyenek a beltéri edzés körülményei. Egyszerű kapcsolat a Zwift, Tacx, TrainingRoad alkalmazásokkal. Mérések és adatok: Minden Tacx okosgörgő méri a sebességet, teljesítményt és a pedálfordulatot, további külső szenzorok használata nélkül. Ha mégis külső szenzort használnál, annak sincs akadálya, a párosítás egyszerű. Bringás érzés: Annak ellenére, hogy a Flow Smart kisebb méretű lendkerékkel rendelkezik, képes biztosítani a megfelelően sima kerékpározás érzését. Az 1.6kg-os lendkerék 11.8kg-os tehetetlen tömegként viselkedik, ami elegendő a kültéri bringázás élményéhez.

 

Üzembe helyezés

1. Szereld össze a trénert. Ügyelj arra, hogy a fékezőegység és az ellendarabja a kerékméretnek megfelelő szinten kapcsolódjon a vázhoz!.
2. Töltsd le az alkalmazást Play áruházból vagy App Store-ból. Okostelefonra csak a kisebb tudású Training App tölthető le, tabletre a Training App és a Cycling App is.

Tabletes alkalmazások:   Google Play      App Store Ipad

Telefonos alkalmazások: Google play telefonra      App Store telefonra

3. Telepítés után a legfontosabb, hogy ne felejtsd el bekapcsolni a Bluetooth-t!
4. Indítsd el az alkalmazást, majd lépj a Devices menüpontba! 

5. Fontos, hogy a jelkeresés időpontjában a görgő már sugározza a jeleket, tehát:
- a Vortex Smarthálózati kábelét dugd be a konnektorba
- a Genius Smart kábelét dugd be és kapcsold be a fékezőegységet
- a Bushido Smarttal el kell kezdeni tekerni, hogy áramot termeljen
- a Satori Smart kommunikációja és szenzorai elemmel működnek. A jeladás megkezdéséhez a vezérlőkábel bemenete feletti kis gombot nyomd megegyszer. 
6. Ha tabletet használsz, nyomd meg a Start Scan-t! A telefononautomatikusan keresni kezd.
A képernyőn megjelenő eszközök közül válaszd ki a görgődet és kapcsold össze a mobil eszközöddel. 
7. Ezután navigálj a Settings menü Calibration pontjára és végezd el a kalibrációt.
A tréner ezután használatra kész.

 

Tacx alkalmazáskezelő

A Training App (balra) vezérli a trénert és jelzi a teljesítményadatokat, a Cycling App (jobbra) viszont előre megírt edzésprofilokat is képes végigfuttatni, illetve a görgővel szinkronizált videókat lejátszani.
A tabletes app minden edzésünket menti az eszközre és később elemezhetjük őket. Új szolgáltatás, hogy az edzéseinket felhőbe is menthetjük, és ez a funkció nem csak a tableten, de a telefonon végzett edzéseinkre is érvényes. Az edzéseket később bármikor visszanézhetjük bármely eszközön, amire feltelepítettük valamely Tacx appet és internetkapcsolattal rendelkezik. Az edzéseinket exportálhatjuk is edzésnapló szoftverekbe, pl. Strava, vagy Trainingpeaks. Ezekbe a szoftverekbe ugyanakkor a virtuális valóság görgőn végzett edzéseinket is exportálhatjuk, így az összes kint, Smart tréneren, vagy VR tréneren végzett edzésünk egy helyen lesz nyilvántartva.

 

Virtuális valóság trénerek

Mit jelent a virtuális valóság?
Az interaktív trénerek, amelyek számítógéppel összekötve a technika jelenlegi állása szerinti legkomplexebb tréning lehetőségeket nyújtják. 
Egy VR tréner:
- Élmény. Interaktív, nem csak visszajelzést szolgáltat a teljesítményünkről, de a görgőzés sem lesz többé monoton edzésforma. Animált virtuális környezetben edzhetünk, versenyezhetünk. Videóval rögzített, híres, vagy látványos útvonalakon tekerhetünk - pl. hágómászások - GPS, vagy Strava fájlokat importálhatunk, fitnesz teszteket végezhetünk
- Professzionális. Megtervezhetjük, megírhatjuk saját edzéseinket, nyomon követhetjük teljesítményadatainkat, és ezeket később átnézhetjük, vagy akár edzőnk is elemezheti.

Tacx Virtual info

Mire van szükségünk ahhoz, hogy VR edzést végezzünk?

Egy Tacx Direct Drive görgőre: ma már minden interaktív Tacx tréner képes okos eszközökkel kommunikálni és az Upgrade Smart kittel mindegyik használható VR trénerként (az i-Genius Multiplayer Smart és az Ironaman Smart már gyárilag tartalmazza az Upgrade kit-et)
és egy  PC-re. 

Sem a TTS4 szoftver, sem a görgőkhöz és az Upgrade Smart kitthez mellékelt ANT+ antenna nem Macintosh kompatibilis. Mac felhasználók egy Wahoo ANT dongle és egy a Zwift szoftver segítségével tudják a Tacx interaktív görgőket VR trénerként használni.

A felsőbb kategória direkt hajtású trénerei gyakorlatilag a bringád hátsó kerekét helyettesítik. Az eszközre felkerül egy ugyanolyan fogaskeréksor, mint ami a bringád valódi hátsó kerekén van, és ezen keresztül történik a hajtás. Ez sokkal pontosabb mérést, precízebb vezérelhetőséget, valamint csendesebb és vibrációmentesebb működést eredményez.

 

Üzembe helyezés

1. Szereld össze a trénert. Ügyelj arra, hogy a fékezőegység és az ellendarabja a kerékméretnek megfelelő szinten kapcsolódjon a vázhoz!.
2. Telepítsd a TTS4 szoftvert. A licenc kódot* a DVD tok belső oldalán találod.  
*Fontos: a licenc kód egy PC-re érvényes. A szoftver több gépre is feltelepíthető, de csak az egyiken tudod aktiválni. Ha másik gépen szeretnéd használni, először deaktiváld a kódot, majd élesítsd a másik PC-n. Az aktiválások-deaktiválások száma nem limitált.
3. Dugd be az antenna USB kábelét a számítógépbe.
4. Indítsd el a TTS4 szoftvert és végezd el a felkínált frissítéseket.

5. Az első lépés a hardverek felismertetése (fékezőegység, interfész, kormányállvány, pulzusmérő-öv), ehhez fontos, hogy a fékezőegység már jeleket sugározzon, ezért:
- a Vortex Smarthálózati kábelét dugd be a konnektorba
- a NEO Smart dugd be és kapcsold be a fékezőegységet
- a Bushido Smarttal el kell kezdeni tekerni, hogy áramot termeljen
- nyomd be az interfész középső gombját
- vedd fel a pulzusmérö-övet és nedvesítsd be az elektródák alatti felületet (csak ANT+ pulzusmérö-övekkel kommunikál!)
6. Fontos, hogy a szoftver által felismert eszközöket csatlakoztasd is!
7. Csatlakoztatás után végezd el a kalibrációt. Ha elmulasztotad, a Settings/Device Manager menüpont alatt bármmikor megteheted. A fékezőegységet érdemes rendszeresen kalibrálni, hogy pontos maradjon.
A tréner ezután használatra kész.

Tacx virtual tréner info

4+1 féle edzés közül választhatsz:

1. Catalyst: ergotréner program - nincs virtuális környezet, a terhelést jeleníti meg grafikonban, emellett az összes teljesítményadatot kijelzi. Bármilyen watt, emelkedés, vagy pulzus alapú edzésprofil megírható rá, terheléses tesztek végzésére is kiváló.
2. Virtuális valóság - a szoftver lelke. Számítógépesen animált virtuális térben edzhetsz, versenyezhetsz, akár 20 ellenféllel. 7 különböző virtuális környezet (1 velodrom, 1 MTB és 5 országúti), sík, dombos, hegyes. A görgő ellelnállása a terep emelkedéséhez, szélviszonyokhoz, szélárnyékhoz idomul.
3. Videó - tekerj le híres etapokat, mászd meg a leghíresebb hágókat! Autóra szerelt kamerával felvett útvonalak, a terephez programozott ellenállással. A videók a Tacx webshopján vásárolhatóak meg.
4. GPS rides - tekerd le a kedvenc edzőkörödet a szobában, vagy készülj egy olyan verseny útvonalán, ahol sosem jártál! GPS, vagy Strava trackeket importálhatsz, így a már bejárt edzőközöket megismételheted otthon. De Google Earth nézetben a világ bármely tájáról útvonalakat jelölhetsz ki, és edzhetsz rajtuk. Pl. felkészülhetsz a Granfondo Stelviora, és nem is kell hozzá GPS tracket keresned.
Előfizetéshez kötött: a Tacx webshopján vásárolhatod meg.
5. Multiplayer - a plusz egy. Bármelyik fenti edzést végezheted hús-vér ellenfelekkel, valós időben online. Előfizetéshez kötött: a Tacx webshopján vásárolhatod meg, kivétel az i-Genius Multiplayer Smart, annak tartozéka.

 

Tacx a Garmin bringás rendszerében

A kerékpáros adatok (sebesség, távolság, pedálfordulat, teljesítmény) mérésére és továbbítására alkalmas Tacx-ok okostrénerként (mint önálló “külső szenzortípus”) is párosíthatók az Edge-ek nagy részéhez. Ekkor az adatok fogadásán túl elérhető a Tacx vezérlése is, ami lehet egy dinamikusan változó terhelés (struktúrált edzés levezetése, vagy tekerés emelkedőn-lejtőn), vagy egyszerűen az Edge-en beállítható konstans terhelés, amivel a tréner fékezni fog.
Ezen kívül az okostrénerek hagyományos bringás szenzorként is “láthatók”, vagyis sebesség- és pedálforulat-jeladóként, valamint teljesítménymérőként. Ennek köszönhetően azok a Garmin sportórák (szinte az összes) is képesek fogadni az adatokat, amelyeken létezik kerékpáros profil, és ismerik ezeket a szenzortípusokat. Fontos, hogy a Tacx terhelésének vezérlése ebben az esetben nem működik, vagyis az órák erre nem alkalmasak. Ha a rendszer ezirányú tudását is ki szeretnéd használni, akkor egy megfelelő Edge beszerzése is javasolt. (“Igazi” bringázásnál amúgy se jön majd rosszul az a nagyobbacska kijelző a rengeteg kirakható adattal, valamint a sokkal barátságosabban kezelhető térképpel…)


 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak