Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Trek Domane, Émonda, Madone SLR helyzet

2023.02.24.

Trek országúti kerékpár helyzetA Trek országúti kerékpárok felső házába tartozó típusok hagyományosan az SLR betűjelzéssel vannak ellátva. Ezek a bringák testesítik meg az abszolút csúcsot és mutatják meg évről-évre, hogy hol is tart a kerékpáripar abban a pillanatban. Ide koncentrálódik a fejlesztések java, mely a versenysportban szerzett tapasztalatok alapján kerül kidolgozásra. Érthető, hogy ez a rengeteg ráfordított idő, pénz és mérnöki óra nincs ingyen. Még úgy sem hogy a 2023-as árlista nemrégiben átdolgozásra került a Trek és a hazai képviselet jóvoltából. Ez a frissítés pedig igazán ütős lett, hiszen egy ilyen kaliberű bringa esetén ez több 100 ezer forintos tételt jelent. Na, nem attól ijedtek meg a Trek-nél, hogy nem tudják majd eladni a kerékpárokat, csupán arról van szó, hogy a tengeri szállítás költsége a COVID előtti időszakhoz kezd közelíteni és az EUR árfolyam szépen lassan megnyugodni látszik egy elfogadható szinten.

Egy SLR szintű Trek kerékpár, legyen az Domane, Émonda, vagy akár a Madone sorozatból való, még ezzel együtt is igen sok pénzbe kerül. Jelenleg mégis meglehetősen nagy nehézséget jelent bármely típus beszerzése ebből a kategóriából. Mielőtt a részletekbe belemennénk úgy igazságos, ha megjegyezzük azt is, hogy nem a Trek SLR bringák ára lő túl a kategórián. Bármely más márka háza táján szétnézve azonos szintű kerékpárokat összehasonlítva a Trek említett típusaival ugyanolyan borzasztó árcímkét találunk majd. Ezen a szinten már olyan nagymértékű különbségeket nem lehet tapasztalni az árakban, ráadásul az ilyen kaliberű vásárlók még inkább elkötelezettek egy-egy márka irányába, mint a hobbi célra szánt kerékpárok vásárlói, így gyakran még egy, vagy kétszázezer forintos különbségek sem vetik gátját a vásárlásnak. Van azonban más, ami igen.

A Trek országúti vonalon meglehetősen nagyot dobott az új modellévre, mind a Madone SLR, mind pedig a Domane SLR sorozatát újragondolta és az alapoktól kezdve újratervezte. A tervezés során felhasználták a sikerekben bővelkedő Trek-Segafredo csapat versenyzőinek a tapasztalatát, hiszen ők maguk is ezeket a bringákat használják a nagy küzdelmekben.  Pontosabban ezek elődeit használták…

A Madone SLR váza minden korábbinál több időt töltött a szélcsatornában, hogy a valós körülmények között a legkisebb ellenállással tudja hasítani a levegőt úgy, hogy közben végig jól kezelhető maradjon, ne legyen érzékeny az oldalszélre és a tapadást se veszítse el. Az IsoFlow vázkialakítással tovább növelték a kerékpár eddig is első osztályú aerodinamikáját, miközben a súlyát csökkentették. A bringa egyébként, azóta már valós versenykörülmények között rója a versenypályákat és az eredmények egyértelműen igazolják a mérnök csapat erőfeszítéseit.

A Trek Domane SLR sorozata mindig is más volt, mint a Madone. A 2023-as fejlesztések során az eddigi szemlélet maradt, hiszen a kifinomult, de gyors és szórakoztató országúti kategóriának továbbra is fontos szerep jut és megkérdőjelezhetetlen helye van az amerikai gyártó kínálatában. A rendkívül sokoldalú funkciókkal és gyors, de kényelmes vázzal megépített Domane tökéletes választás a hosszú közúti túrákhoz, a könnyű murvás alsó utakhoz, vagy akár Párizs-Roubaix hírhedt macskakövein való versenyzéshez.

Az újdonságok annyira elnyerték a közönség tetszését (beleértve a hazai bringásokat is), hogy már most a szezon elején nem tudnak befogadni a szériában kínált típusokra megrendelést. A legtöbb modell már csak 2024-es szállítási határidővel érhető el és ez több kérdést is felvet. Állítólag az elmúlt években kialakult alkatrészhiány lassan a múlt homályába vész és szépen kezd rendeződni az ellátottság. A gyártási kapacitással egy ekkora mamut cég esetében nem igen lehet probléma, akkor mi vezetett odáig, hogy a csúcskategóriába tartozó országúti kerékpárok szállítási ideje lehetetlenül hosszúra nyúlik? Dühített a dolog, így utánamentem a kialakult helyzet okának kiderítésére. Egyrészt tudni akartam, hogy mi rejlik az egész mögött másrészt a vásárlóim is választ vártak az „elérhetetlenség” okára. A problémára néhány nap alatt fény derült, mivel a kérdésünkre a Trek egyértelműen válaszolt. A hazai piacnál jóval tehetősebb nyugati kereskedők ész nélkül adtak le előrendeléseket a felsőkategóriás típusokra, köztük a Madone és a Domane SLR sorozatára. Az irreális rendelés oka az elmúlt két évben a (COVID-nak köszönhetően) szárnyra kapott kerékpárkereslet volt. A külföldi kollégák nem számoltak gazdasági megtorpanással, energiagondokkal és az ezek hatására csökkenő kereslettel. Jelenleg sorra mondják vissza a hónapokkal ezelőtt rendeléseiket, aminek az lett az eredménye, hogy a Trek befeszült és csak konkrét, valódi rendeléseket szolgál ki ezekkel a típusokkal.

Mit is jelent ez? Annyit, hogy a márkánál évek óta futó ProjectOne program keretében biztosítanak SLR országúti kerékpárok rendelésre lehetőséget. Aki nem tudná, hogy mi is ez, az olvassa el itt. Az egyedi gyártás tehát biztosított, amihez a gyár kéri a konkrét vásárló adatait, így ellenőrizve a valódiságot. Amint stimmelnek a dolgok,úgy nagyjából 60 napos gyártási időt vállalva szállítható a kerékpár.      

Bevallom, kíváncsian várom majd az első negyedév történéseit, vajon fog-e változtatni ezen az üzleti modellen a Trek (véleményem szerint igen). Egyelőre annyi a biztos, hogy ha Te is a fent említett kerékpárok közül szeretnél magadnak egyet beújítani, akkor ezzel a dologgal fogod szemben találni magad. Az „alacsonyabb” árazású modellek beszerzése némileg simábban zajlik.

 

2023.02.24. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak