Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Biztos, hogy jó az irány?

2021.09.21.

Kerékpár hajtás rendszerA 2022-es modellév kerékpárjainak feltöltése során több műszaki változás is szemet szúrt a korábbi évekhez képest és bevallom, nem mindegyik mellett tudok szó nélkül elmenni, sőt érvelni meg aztán végképp nem.  Az is biztos, hogy nem én leszek az a személy, aki megváltoztatja a gyártók gondolkodását és nem is ez a célom, de mivel már hosszú évek óta a kerékpárok világában tevékenykedem, így lehetőségem is adódik szép számban arra, hogy az adott év újdonságait személyesen próbára tehessem és a vásárlók felé megosszam a tapasztalt élményeimet. Ezen tapasztalatok alapján verte ki nálam a biztosítékot a legújabb kori hülyeség.

Az MTB kerékpárok esetében néhány éve megindult egyfajta reform (nevezzük annak) a hajtás tekintetében. Elkezdték a hajtómű csonkítását, előbb kettes, majd egyes rendszerűre cserélni.

Mára ott tartunk, hogy aki nem belépő szinten vásárol magának egy hegyi kerékpárt az elöl már csak 1db lánckereket kap a bringájára. Ahogy az előbb írtam ezek hegyi kerékpárok, tehát a neve csodálatosan jelzi, hogy hová szánják a gyártók ezeket a bicikliket és ez a lényeg, hiszen egy MTB gépre (ha valóban arra használják amire való) az esetek 90%-ban valóban elég is az egyes rendszer, az a maradék 10% meg belefér…

A Trek népszerű Dual Sport kerékpárjainak csúcsán található 4-es típus már tavaly 1-es hajtással szállt ringbe a vásárlók kegyeiért és a mostani kivitel is 1x11-es rendszerrel büszkélkedhet. Lehet ezen vitatkozni, de az első 40 fogból álló lánckerék marhára nem fedi le azt a tartományt, amit a kisebb tesók 2x9, netán 3x8-as rendszerei. Persze az is igaz, hogy ez egy cross kategóriába tartozó kerékpár, amely felhasználási területe az aszfalt mellett a könnyebb terep, erdei utak stb., ahová szintén elég lehet a tempó még így is, akinek meg nem az még mindig variálhat egy lánckerék cserével, ami nem olyan gyors, mint egy váltás az első váltóval, de azért megoldható. A tendencia pedig folytatódik, így a 2022-es Trek Dual Sport kerékpárok a belépő 1-es típusától eltekintve már mind 2, vagy 1 lánckerékkel kerül az üzletekbe. Nem kell azt hinni, hogy a többi gyártó marad a jól bevált „régi” megoldásoknál, mert nem.

Következtek a 2022-es fitness kerékpárok a feltöltésben és megdöbbenve láttam, hogy a csonkítás ezt a kategóriát is utólérte. Elterjedtek a kettes és az egyes hajtóművek, előbbi 46/30, utóbbi pedig 40-es fogszámmal. Egy fitness kerékpáron. Ez az osztály korábban a gyors aszfalton való bringázásról szólt, mintegy kényelmesebb alternatívát biztosítva az országúti kerékpároknál. Meg is volt a maga rajongótábora, könnyű kezelhetősége, fordulékonysága, kényelme és nem utolsósorban a gyorsasága miatt. Igen, de eddig elöl egy 48-as nagy lánckerék feszült rajtuk…   

A végére hagytam a számomra legkedvesebb baromságot, a trekking kerékpárok világában felbukkant 1x10 és 1x12 sebességes hajtásrendszerrel készült újdonságokat. Igen, egy klasszikus túra kerékpáron, amivel sok ember akár több száz kilométeres utakat is boldogan vállal megpakolva, különféle domborzati viszonyok mellett, eltávolításra került az első klasszikus 3-as hajtómű a bizonyítottan egyik legjobb 48/36/26-os kiosztással. Lehet itt számolgatni az áttételeket, de az előbb említett kerékpártúra esetleg az Alpok lábánál az új rendszerekkel tutira megöli a bulit. Az, hogy a sportkerékpároktól a Trek áthozta a "nagy ötletet" nem lep meg annyira, mint az, hogy a nagy múlttal rendelkező trekking kerékpárok területén kimagasló német Winora is felült erre a vonatra na az már nem semmi. Utolsó mohikánként a Hercules viszi egyelőre még tovább a klasszikus 3x9-es rendszereket.

Jó pofa ez az elöl nincs váltó, mert minek az oda dolog, de úgy gondolom, mindennek megvan a maga helye és ez a rendszer nem egy trekking kerékpárra való. Ahogy már írtam utólag lehet ezt módosítani mindenkinek a szájíze szerint, de pl. a mi környékünkön (Nyíregyháza) ahol a legnagyobb szintkülönbség is maximum komoly 10 méterekben mérhető, ott bizony fontosabb a végáttétel, mint az, hogy mekkora kaptatóra bírok felevickélni a kerékpárral. Az új rendszerek pedig pontosan ezen a téren tudnak kevesebbet korábbi társaiknál. Ez persze az én egyéni szubjektív véleményem, melyeket a tapasztalataim alapján írtam le. Mindenki eldöntheti szabadon, hogy tetszenek-e neki az új megoldások, vagy nem, bár sok mindent nem lehet tenni ellenük, mert úgy is az van amit a gyártók kitalálnak.

 

2021.09.21. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak