Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Bringát Netről?

2019.04.15.

Internetes bringavásárlásManapság egyre gyakoribb, hogy az ember egy számítógép, vagy okostelefon segítségével intézi a vásárlásait még akkor is, ha egy nagyobb, komolyabb beruházást igényel a vágyott termék megszerzése. Az utóbbi 1-2 évben jómagam is piszkosul rákaptam ennek az ízére.

Az előnyök vitathatatlanok, hiszen nem kell az adott üzletig elevickélni, parkolni ami sok esetben gondot jelent, sorban állni, más vásárlókat kerülgetni, ugye egy Glamour hétvégéről, vagy egy karácsonyi bevásárlásról már ne is beszéljünk. A megspórolt időt pedig sokkal tartalmasabban tölthetjük el akár szeretteinkre, akár magunkra fordítva azt.

A fent leírtakkal valószínüleg nem vagyok egyedül, hiszen még az országos statisztikát sem kell szemügyre vennem ahhoz, hogy bátran kijelentsem az online vásárlás közel sem érte el még a csúcsát hazánkban és a világ többi országában sem. Ezt kicsiben a saját üzleteinken is tapasztalom, hiszen az elmúlt két évben megsokszorozódott az emai-ben történő vásárlói megrendelések száma, annak ellenére, hogy nem webáruházként üzemelünk, hanem egy klasszikus szakboltként egy hozzá tartozó és lehetőségeinkhez képest bőséges, naprakész tartalommal ellátott weboldallal.

Azért az online rendeléseknek is van árnyoldala, amiről sokan tudnának hosszasan mesélni, hiszen aki gyakran rendel az előbb-utóbb belefut egy nem megfelelő minőségű, vagy netán méretű termékbe amivel jobb esetben, ha a cég akitől vásároltunk korrekt hátteret biztosít hozzá "csak" egy kellemetlen plusz postaköltséggel leszünk rövidebbek, de sajnos sok esetről tudunk amikor a pénzük után is hiába futottak a vásárlók. A másik probléma a termék használata során jelentkező minőségi kifogás kezelése (garancia), hiszen ezekben az esetekben is le kell futni a kötelező köröket, csomagolás, visszapostázás stb. kivéve persze, ha a terméknek van helyi garanciális szervize, vagy kirendeltsége ahol fogadnak bennünket a panaszunkkal.

Véleményem szerint sok olyan terület van ahol nem igazán célszerű élni a webes vásárlás előnyeivel legalábbis abban az esetben nem, ha nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy minden szempontból megfelelő számunkra a kiválasztott termék. Az egyik ilyen terület szerintem pont a kerékpárvásárlás, hiszen egy bringa megfelelő kiválasztása nagyon összetett és nagyon ritkán átlátható dolog (és most nem számítjuk azt a maroknyi embert aki teljes egészében tisztában van azzal, hogy mit is keres) egy "hétköznapi" felhasználó számára.

Ami miatt késztetést éreztem ennek az egésznek a leírására az egy olyan szitu ami a napokban történt meg velem. Az üzletbe betért egy "vásárló hölgy", aki a netről rendelt magának egy női kerékpárt, mert ahogy ő mondta nagyon megtetszett a színe no meg az ára is jónak tűnt, de amikor átvette az új bringát akkor érezte, hogy vannak gondok, így segítséget kért tőlem annak a beállításában. Amint megláttam az új szerzeményt ahogy tolja be hozzám egy pillanatra össze is zavarodtam. Először azt hittem, hogy van egy kislánya és neki vásárolta a biciklit, de hamar kiderült, hogy tévedtem. Saját magának vette és panaszolta is, hogy alacsonyan van a kormány, kényelmetlen az üléspozíció a fékek pedig nem működnek rendesen. Kérte, hogy állítsam be az említett dolgokat, de sajnos csodát én sem tudok tenni. A kormány csak toldalék beiktatásával emelhető, ugyanis a bringa A-Head rendszerű volt, a fékkarok nagyon nyegle műanyagból a fékek pedig puha, vékony acél V fék volt rajta ami tökéletesen alkalmatlan arra, hogy biztonságosan megállítson egy bringát egy felnőtt emberrel a nyergében.

Az, hogy egy adott kerékpáron jól érezzük-e magunkat akár hosszabb túrák alkalmával több órás tekerés során is nagyon sok tényező kedvező együttállásának köszönhető. A kiindulási alap a bringa vázának megfelelő méretválasztása ami függ a testmagasságunktól, lábhosszunktól, de ha valaki ezzel tisztában van akkor sem biztos, hogy vakon tud rendelni egy számára megfelelő darabot, ugyanis a gyártók más-más geometriával dolgoznak, sőt márkán belül is gyakran eltérnek a dolgok kategóriánként ezért fordulhat elő az, hogy míg az egyik márka kerékpárárjából (vagy típusából) valakinek a 18"-os vázméret az ideális a másik márka gépéből egy 19.5"-os lesz a jó.

És ez még csak a méret volt, bele se mentünk olyan dolgokba, hogy felhasználási terület, felszereltség stb. Mivel egy kerékpárral általában hosszabb időre tervez az ember, így azt javaslom próbáljuk ki mielőtt megvennék a kiszemelt darabot. Próba nélkül nem szabad megvenni egy bringát! Abban az esetben pedig, ha teljesen laikusak vagyunk, mindenképp keressünk fel egy szakboltot, ahol megfelelő tájékoztatást kapunk arról, hogy mit vegyünk figyelembe mielőtt döntenénk.

 

2019.04.15.  Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Instagram

Közösségi oldalak