Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Csalódott Vásárló

2022.07.08.

csalódott kerékpár vásárlóAz idei szezonban meglehetősen sok csalódott kerékpár vásárlóval találkozom, ami a korábbi évekre tapasztalataim szerint nem volt jellemző. Ezen vásárlók között volt olyan, aki a mi üzletünkben költötte el a pénzét és nem volt elégedett az általa választott kerékpárral, volt olyan, aki valamely internetes oldalról rendelt termékre panaszkodott nálam, és volt olyan, aki egy másik szaküzletben vásárolt kerékpárral volt nagyon elégedetlen. Ezek a vásárlók két dologban maximális egyezést mutattak. Az egyik a csalódottság a másik pedig, hogy mind 250 ezer forint alatti ársávban választott magának MTB, vagy Cross bringát.

Őszintén szólva rossz ezt látni! Számomra ugyanis csak akkor tekinthető sikeresnek a vevő-eladó kapcsolat, ha az adott bicikli örömet és elégedettséget okoz a vásárlójának. Bízom és hiszek az általam forgalmazott termékekben, azzal együtt persze, hogy tisztába vagyok az adott típusok korlátaival. Pontosan tudom, hogy, mitől-mit lehet elvárni. Rengeteg beszélgetés előzte meg ennek a néhány sornak a megszületését, mert szerettem volna tisztán látni és rájönni arra, hogy hol a hiba, mi változott az előző évekhez képest? Tényleg rosszabbak a bringák, vagy csak egyszerűen megváltoztak a vásárlói igények, esetleg ennyire nem járnak utána a dolgoknak, mielőtt döntenének az emberek?

Ezekre a kérdésekre kerestem a választ. Nos, a hosszas információ gyűjtés eredményeképpen arra jutottam, hogy az elégedetlenség oka meglehetősen összetett.

Az egyik probléma az anyagiakra vezethető vissza (mindig az a fránya pénz). Az utóbbi néhány hónapban a gyengélkedő forintnak köszönhetően olyan mértékben és olyan rövid idő alatt szálltak el a kerékpár (egyébként minden más is) árak, hogy azt a vásárlók nem igazán tudták lekövetni. Így mire sok ember eljutott a vásárlásig, már ott tartott a dolog, hogy 250 ezer forintért bizony már csak egy alap felszereltségű (MTB) kerékpárt kapott a pénzéért, míg korábban ezért az összegért egy igen korrekt teleszkóp, váltó, fék trió volt szerelve a bringákra. Sajnos a mai 250 ezer az a közelmúlt 170 ezrével egyenértékű és erre az emberek nagy része még nem állt át. A probléma ezzel annyi, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is lehet elvárni pl. egy Shimano Tourney váltótól, mert az bizony azzal együtt, hogy jól működik és elég pontos is, nem túl gyors és kissé nyersen teszi a dolgát. Egy alap Sr Suntour teleszkópot, melynek a becsúszó szára maximum 28-as, az első fék mindig rángatni fog és ezt a nyeklő-nyakló érzést egész életében magán viseli majd. Ne várjunk tőle merev tartást, mert az a 30-as méretnél kezdődik és ott is még csak kezdődik… Egy mechanikus tárcsaféktől, amivel a belépő szinten álló biciklik vannak szerelve, ne várjunk két ujjal adagolható fékkart és így tovább.

Számomra egy picit azért is bosszantó ez az egész, mivel nem csak személyes kapcsolat során osztom meg a tapasztalataimat és a tudnivalókat az adott technikáról az emberekkel, hanem a honlapunk is bővelkedik ezekben a tényekben, hiszen a kerékpár teszteket is pontosan ezért csináljuk. Igyekszünk minél több információval szolgálni egy-egy típus kapcsán, ami akkor is tud segítséget nyújtani, ha egy másik márkájú bringát szeretne valaki vásárolni, hisz a technikai részletek és a felhasznált alkatrészek adott ársávban gyakorlatilag minden gyártó esetében azonosak. Könnyű tehát tájékozódni egy-egy váltó, teleszkóp, vagy fékrendszer tulajdonságairól, hogy aztán később ne érjen kellemetlen meglepetés. A mi weboldalunk pedig csak egy a számtalan közül, melyen informálódhat bárki a kerékpárok és az azon található alkatrészek milyenségéről.

A másik probléma az árak és a tájékozatlanság mellett az a nagyon magas elvárásokban keresendő. Nem igazán tudják elfogadni a vásárlók, ha valami nem olyan finomsággal működik, vagy nem azt nyújtja, mint amit megálmodtak maguknak.  Persze a vásárlás előtt, amikor felvázolják az igényeket és az a válasz érkezik rá, hogy van ilyen kerékpár nagyjából 330 ezer forintos áron (márkától függetlenül), akkor azonnal rávágják, hogy: az kizárt. „Annyit nem adunk érte!” Az nem baj, csak utána nem kell fanyalogni és köpködni a választott bringát, mert az bizony 200 ezerért „csak” annyit tud, amennyit.

A 250 ezer forint tényleg sok pénz, főleg akkor, ha egy olyan kerékpárt vásárolunk belőle, ami aztán nem is okoz örömet. Véleményem szerint semmi baj nincs ezen az árszinten elérhető bringákkal, sőt van több olyan típus is közöttük, amit igazán nyugodt szívvel tudok ajánlani, mert összességében nagy jók, ilyen a Trek Marlin 4, vagy a Cyclision Corph 7-es, de említhetnék még több más típust is. Tudni kell azonban azt, hogy ezeknek a bicikliknek mik a korlátai és, hogy mi magunk mit várunk el egy kétkerekűtől. Mérlegelni és tájékozódni kell vásárlás előtt, ha kell többször visszamenni az üzletbe kipróbálni a kerékpárt és alaposan utánajárni a dolgoknak, mert az erre szánt idő megtérül, majd amikor jó érzéssel, abban a tudatban bringázunk, hogy jól választottunk.

Záró gondolatként pedig, csak annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy az emberek nagy részének valójában nem is lenne szüksége drágább kerékpárra, mert amit a mai gépek tudnak, ezen az árszinten az bőven kielégíti a hobbi kerékpárosok összes igényét. Azok, akik meg a hegyeket róják szabadidejükben, nos ők azért már tisztában vannak az itt leírtakkal.

 

2022.07.08. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak