Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Nemek Zavara

2020.06.08.

Férfi kontra női kerékpárNagy a kavarodás mostanság a nemek között és most nem Chonchitára gondolok az Eurovíziós Dalfesztiválról, hanem a kerékpár típusokra. A számtalan kategóriától elvonatkoztatva, ugye alapvetően kétféle kerékpár létezik a köztudatban, egyik a hölgyeknek szánt női vázas kivitel a másik meg a férfi vázas bicikli. A női kerékpárokból is van az alacsony átlépésű vázzal és a klasszikus trapézvázzal gyártott kivitel, de erre majd később még visszatérünk.

Tegnap betért hozzám egy hölgy kerékpár vásárlási szándékkal. Alaposan végigvettük a lehetőségeket, de valahogy egyik bicikli sem fogta meg igazán és nem azért, mert ne talált magának olyat ami rabul tudta volna ejteni a szívét, hanem mint kiderült alapvetően jobban kedveli a férfivázas kerékpárok megjelenését. Aggodalma odáig fajult, hogy nem tudta mi tévő legyen, mondván mit szól ahhoz az utca embere, ha egy nő férfi biciklin teker?

Először is ki nem sz@rja le, hogy más mit gondol- nem igaz? Másodszor és ezt mondtam neki is, hogy nem kell aggódnia, mert manapság a hölgy vásárlók egy jelentős százaléka (főleg a magasabbak és ő is az volt) a férfi kivitelű kerékpárokat részesíti előnyben. A vicc egyébként az a dologban, hogy nagyon sok kerékpár esetén, ha a testmagasság meghalad egy bizonyos mértéket, akkor a női vásárlóknak nincs is más alternatíva a biciklizésre, minthogy egy férfi bringa nyergébe pattanjanak.  Még a neves kerékpár márkák is úgy alakítják ki a kínálatukat újabban, hogy a női modelleket adott kategóriában csak egy adott testmagasságig ajánlják és azt aki ezt meghaladja automatikusan a férfi vázas kivitelek felé irányítják.

Szóval emiatt nem igazán kell aggódni, csak a megfelelő vázméretet kell kiválasztanunk, de ebben bármelyik szakkereskedő a segítségünkre lesz és utána már csak néhány finomítást kell elvégezni ahhoz, hogy „nőiesítsük” a kiszemelt kerékpárt.

 Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a férfi kerékpárokra a gyártók férfiaknak szánt nyerget szerelnek, aminek a használata a hölgyek számára roppant kényelmetlen és hosszú távon egészségtelen is, mert anatómiailag másképp van formázva, mint a női. Érdemes tehát még az üzletben lecseréltetni egy speciális női nyeregre azt.

Fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy az alacsonyabb testmagassággal rendelkező hölgyek elsődlegesen mindig a női vázas kerékpárok között keresgéljenek, ugyanis annak a geometriája is más, mint a férfi kiviteleké és sokkal nagyobb valószínűséggel lelnek kényelmes társa ezen modellek között.

Az idősebb férfi vásárlóknál pont fordított a helyzet, ugyanis a magasan húzódó felső vázcsövet egy bizonyos kor után meglehetősen nehéz átlépni, így ők előszeretettel keresgélnek a női kivitelek között és itt kanyarodnék vissza az iromány elejére amikor is arról esett szó, hogy két fajta női vázas bicikli van, alacsony átlépésű és a normálnak tekinthető trapéz vázas kivitel. Nos az általunk is forgalmazott német Winora és Hercules kerékpárok gyártói a trapézvázas bicikliket már eleve unisex -nek hívja és a színüket is úgy választják meg, hogy az mindkét nem számára vállalható legyen. Egyébként működik is a dolog, mert egyre több férfi vásárlóm válogat ebből  a kategóriából trekking kerékpárt magának és itt még a nyereg problémája sem áll fenn, mert ezeket a bicikliket valóban unisex nyereggel gyártják.

Tehát ne fogjon vissza senkit a kerékpározástól a férfi, avagy női kérdés? A lényeg, hogy megfelelő méretű és típusú biciklit válasszunk magunknak és akkor a megtett kilométerek mindig örömet fognak okozni.

Ui.: az említett hölgy vásárló végül egy Trek Dual Sport 2-es férfivázas biciklit választott magának, de persze a szükséges átalakításokat elvégeztem neki és ahogy mondtam a testmagassága is megvolt hozzá…

 

2020.06.08. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak