Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Figyelmesebb közlekedés

2019.09.11.

Figyelemfelhívás  zebrára lépés előttValójában már jó ideje érett a dolog, sőt azt is mondhatnám egy kicsit meglepett, hogy eddig kellett várni az első figyelemfelhívó burkolatfestésre ami egyelőre csak Pécs városában jelent meg, ráadásul még ott sem mindegyik gyalogátkelőnél. A jelzés egyértelmű! A zebrára való rálépés előtt legyél kedves ne a mobilodat bámulni, nyomkodni és a füledbe dugott zenét bömböltetve áthaladni azon.

Igen, ezekről a dolgokról valóban nem csak itt kellene szót ejteni, mert valljuk be az, hogy én itt kiírom magamból azon túl, hogy lesz egy pár ember aki egyetértve bólogat és egy jó pár aki legyintve kinevet és tojik az egészre valójában szart sem ér és mégis úgy érzem ezekről a dolgokról beszélni kell, sőt a legjobb az lenne ha nem csak beszélnénk róla...

Az emberek túlnyomó többsége úgy gondolja manapság, hogy csak az számít közlekedésnek, ha valamilyen gépkocsiban helyet foglalva haladunk A-ból B-be. Na ez egy marha nagy tévedés. Abban a pillanatban, hogy kilépünk a lakásunk ajtaján az utcára máris részesei leszünk az aktuális közlekedésnek. Természetesen attól függően, hogy hol lakunk a környezet változik, hiszen valaki csendesebb részen él, így maximum egy álmos gyalogosforgalomba csöppen, de akad olyan is aki egyből egy kerékpárút, vagy főút mellett találja magát.

Bárhogy is van akár tetszik, akár nem körbevesz minket a nyüzsgő világ, melyhez alkalmazkodni kell, különben csúnya vége lesz a dolognak. Ez az útburkolati festés nem árulja el azt, hogy hányan szenvedtek el már kisebb-nagyobb sérüléseket a jelölt két marhaság miatt, de aki sokat közlekedik, mint ahogy én is és főleg az aki nem csak egy módon teszi azt az nagyon is tisztában van ezeknek a veszélyével.

Amikor a világítások hiányosságával kapcsolatban írtam le a véleményemet már beszéltem arról, hogy sokat közlekedek (elsősorban) Nyíregyházán kerékpárral, gyalogosan és autóval egyaránt és érdekes módon ezek közül a bringás és a gyalogos haladás tűnik számomra legveszélyesebbnek. Az első számú probléma természetesen az hogy az autóút számtalanszor keresztezi a kerékpár és a gyalogutakat, bármerre is haladjunk. Az igazság pedig az, hogy az autósok még mindig nem képesek elfogadni, hogy nem mindig nekik van elsőbbségük és a kerékpárúton úgy hajtanak keresztül, mintha ott sem lenne, nos ehhez akkor térjünk vissza a felfestett jelekhez.

Amikor egy bringás menet közben a fülében bömbölteti a zenét, netán a telefonján chat-el (gyakran látok ilyet), akkor tutira nem fogja észlelni és főleg nem fogja tudni lereagálni azt a szituációt, amikor az autós fékezés nélkül kanyarodik a főútról egy mellékútra úgy, hogy közben elsőbbséget kellene adnia a keresztül haladó kerékpárosoknak, de azt leszarja. Az itt leírt szitut nap, mint nap látom Nyíregyházán a Bethlen Gábor utcán végigbringázva. Ezt a bringautat 1 kilométeren 3x keresztezi úgy autóút, hogy azoknak elsőbbséget kellene adni...kellene!

Egyébként ez a telefonbuzulás, már úgy is kezd káros lenni, ha gyalog megyünk valahová, szerintem már mindenkinek ismerős az a szitu amikor a gyalogostársunk fel se néz a mobiljáról és nyíl egyenesen nekünk jön. Ráadásul ez még a jobbik eset, mert ugyanígy léphet egy autó elé, vagy busz alá, arról nem is beszélve, hogy a zenehallgató társaság még a figyelmeztető jelzéssel ellátott (mentő, tűzoltó, rendőr stb.) autókat sem hallja sok esetben.

Szóval ezekkel a dolgokkal tényleg kezdeni kellene valamit, mert nagyon rossz irányba tart a dolog, amit természetesen néhány útburkolati jel felfestése nem fog gyökeresen megváltoztatni, de valahol tényleg el kell kezdeni az emberek figyelmét felhívni erre a valós veszélyre és ha ezzel már azt sikerülne elérni, hogy a zebrához érkezve figyelmesebben lépjünk arra rá, akkor már nem volt hiába az egész. Utána pedig jöhet szép sorban a többi ecsetelt probléma...

Nem szabad, hogy ezek a dolgok eltereljék a figyelmet arról, hogy mi is zajlik körülöttünk a világban, mert a végén átcsöppenünk egy másvilágba.

 

2019. 09. 11. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak