Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Gary Fisher Életrajrz

Gary Fisher egy legenda. Ez nem kérdés. Ez az ember egymaga olyan hatással volt a kerékpárok fejlődésére, mint több más cég együttvéve sem. Még a mai 29"-os mtb kerékpárok meglétét is neki köszönhetjük az meg számomra egy óriási dolog, hogy személyesen is találkozhattam vele egy európai Trek kerékpár bemutatón, sőt egy vacsora asztalnál ülhettem vele. Fantasztikus ember, valódi stílussal és közvetlenséggel. Az életútja önmagáért beszél, így ha kíváncsi vagy rá csak görgess lejjebb! Megéri!

 

 

Gary Fisher  a hegyi kerékpározás alapítóatyjának egyike. Az egész úgy kezdődött, hogy egy erősen átalakított  (megspékelt) cruiser kerékpárral

Kalifornia hegyeinek (Marin-megye) durva, egyenetlen terepén elkezdett versenyezni. Azóta vezeti Gary a biciklis világ (szakma) fejlődését az által, hogy az elképzeléseit megvalósítja! 

1963: 12 évesen a "kis" Gary elindul egy hivatalosan megrendezett kerékpárversenyen a The Amateur Bicycle League of America-n

 

1968:Gary-t a hosszú haja miatt kizárják a versenyekről.  (és ez nem vicc!)

1972: Sikerül megdönteni a szabályokat és a hosszú hajával végre ismét versenyezhet.

1974: Gary a Schwinn Excelsior X legendáját építi az által, hogy annak felszereltségét bővíti mégpedig olyan irányba, hogy teljesen elszakadjon az országúton addig használt kerékpároktól és megalkotja az első olyan gépet, mellyel a hegyek tökéletesen meglovagolhatóvá váltak.

Gary lett a kerékpárok műszaki fejlesztőinek az úttörője.Olyan ma is használt megoldások fűződnek a nevéhez, mint a kormányról hüvelykujj segítségével végezhető váltás, a motorkerékpárokon akkor már alkalmazott fékrendszer (karok, működési elv), a bowdenek használata, vagy a nyeregcsövek gyorszárral való rögzítése! Gary akkoriban épített eredeti "mountain" kerékpárját megszavazták a "Top Ten All Time Best Mountain Bikes"  magazinban a legjobbnak! 

1976:Segít szobatársának Charlie Kelly.nek  megrendezni a Repack Off-Road Downhill versenyt (amely egyedüliként nem országúti kerékpárversenyzést takart)

1979: Gary Fisher és Charlie Kelly új céget alapítanak melynek a " Mountain Bikes " nevet adják. A kerékpárjaikhoz a vázakat Jeffrey Richmond és  Tom Ritchey építette. ( igen, ez az a  Tom Ritchey akinek ma a neve fémjelzi a legigényesebb kerékpáros alkatrészek -pedálok, kormányok, nyeregszárak stb. -egyikét )

1983: Gary alapítótagja a nemzetközi off-road bicikli egyesületnek (NORBA) és létrehoz egy csapatot az első Nemzetközi kerékpár bajnokságra.

1987: A Fisher Procaliber-t megszavazzák a "Top Ten All-Time Best Mountain Bikes" egyikének a Mountain Bike Action Magazinban. Gary-t az Outside Magazin az 50 olyan ember egyikeként említi, aki az elmúlt 10 évben letette márkajegyét a kerékpáros világban.

1988: Crested Buttle-ban (Colorado) Garyt felkérik a Mountain Bike Hall of Fame felavatására. The Mountain Bike Hall of Fame and Museum-ot azon emberek és események emlékére hozták létre akik segítettek a MTB kerékpár mai formáját kialakítani, elérni. Az MBHF-ben fotók és kerékpáralkatrészek, egykori versenyek memoárjai és természetesen a „régi” kerékpárok is megtalálhatóak.

1989:  Gary bevezeti az Evolution headset-et, gumibelsőt, nyeregcsövet, az első nagyobb méretű alkatrészrendszert a nem országúti kerékpároknál.

1990: Gary-t beválasztják NORBA (National off-Road Bicycle Association) vezető tisztségviselői közé. Gary és Mert Lawwill együttműködéséből megszületik az RS-1 (összteleszkópos) kerékpár, mely a Bicycling Magazine „Hot Bike” díját elnyerte.A „Fisher Mt. Tam” (ez egy kerékpár modell) az első MTB kerékpár, mely első felfüggesztésű villával (Rock Shox) rendelkezett és amelynél megtervezett vázgeometriát alkalmaztak.

1993: A TREK kerékpárvállalat áprilisban megszerzi a Gary Fisher kerékpárvállalatot. Gary vezeti a termelési csoportot annak érdekében, hogy augusztusban már egy új termékcsaládot mutassanak be.

1994: A Smithsonian Magazine Gary-t a Mountain Bike alapító atyjának nevezi.

1996: A „Fisher lovas” Paola Pezzo aranyérmet nyer a női MTB versenyen az atlantai olimpiai játékokon. A MTB magazin Gary-t az „év termékmanagerének” nevezi. A „Fisher” márkanév a leggyorsabban fejlődő kerékpár márka lett az USA-ban. 

1998: Fisher megmutatja a MTB kerékpárok vázainak még lehetséges drámai fejlesztését (lsd.: Genesis Geometry = megváltoztatja a kerékpáros súlyelosztását a kerékpáron, ezáltal könyebbé teszi a hegyi kerékpározás dúrva terepein akár a felfelé kapaszkodást, akár a lefelé ereszkedést)  Gary-t a Velonews minden idők 25 legjobb kerékpáros versenyzői közé sorolja

1999: Paola Pezzo megnyeri az St. Wendel Világ Kupát egy új összteleszkópos Fisher kerékpárral, mely győzelemmel az első nő lett aki egy összteleszkópos kerékpárral nyert Világ Kupát.

2001: Gary Fisher csapata csatlakozott a Subaru-hoz és létrejött a Subaru-Gary Fisher MTB csapat. A csapat uralta a Mountain Bike-os terepet és az évad végére a top legjobbak lettek

2002: Gary újra változást hoz a Mountain Bike-os világba. Bevezeti a „Fisher 29"er kerekű MTB-ot.

2003: Gary sikeresen lobbizik az UCI-nál (International Cycling Union) annak érdekében, hogy a 29"-os kerekű kerékpárokat hivatalosan is elfogadják a versenyeken. Ryder Hesjedal az első olyan hivatásos atléta akinek engedélyezi a NORBA, hogy bajnoksági versenyen induljon a 29"-os kerékkel Idaho-ban

2008: Gary -miután a hegyi kerékpárokból kihozta a maximumot- visszatér gyökereihez és bevezeti a Gary Fisher országúti kerékpárokat. A Fisher-i fejlesztés szellemének igérete nem több mint újra létezni, jelen lenni az országúton is!

2010: Willow Koerber - a Subaru-Gary Fisher Team tagja – az első aki vezet a Világ Kupán 29"-os kerekű kerékpárral.

Gary Fisher és a TREK egyesíti erőit és közösen  piacra dobja a Gary Fisher Collection-t. Mindenesetre ez Gary álmainak beteljesülése, mint ahogy a Trek részéről is az, hogy a Gary márkanevet hordozhatják kerékpárjaik szerte a Világban

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak