Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Gary Fisher Életrajrz

 

Gary Fisher  a hegyi kerékpározás alapítóatyjának egyike. Az egész úgy kezdődött, hogy egy erősen átalakított  (megspékelt) cruiser kerékpárral

Kalifornia hegyeinek (Marin-megye) durva, egyenetlen terepén elkezdett versenyezni. Azóta vezeti Gary a biciklis világ (szakma) fejlődését az által, hogy az elképzeléseit megvalósítja! 

1963: 12 évesen a "kis" Gary elindul egy hivatalosan megrendezett kerékpárversenyen a The Amateur Bicycle League of America-n

 

1968:Gary-t a hosszú haja miatt kizárják a versenyekről.  (és ez nem vicc!)

1972: Sikerül megdönteni a szabályokat és a hosszú hajával végre ismét versenyezhet.

1974: Gary a Schwinn Excelsior X legendáját építi az által, hogy annak felszereltségét bővíti mégpedig olyan irányba, hogy teljesen elszakadjon az országúton addig használt kerékpároktól és megalkotja az első olyan gépet, mellyel a hegyek tökéletesen meglovagolhatóvá váltak.

Gary lett a kerékpárok műszaki fejlesztőinek az úttörője.Olyan ma is használt megoldások fűződnek a nevéhez, mint a kormányról hüvelykujj segítségével végezhető váltás, a motorkerékpárokon akkor már alkalmazott fékrendszer (karok, működési elv), a bowdenek használata, vagy a nyeregcsövek gyorszárral való rögzítése! Gary akkoriban épített eredeti "mountain" kerékpárját megszavazták a "Top Ten All Time Best Mountain Bikes"  magazinban a legjobbnak! 

1976:Segít szobatársának Charlie Kelly.nek  megrendezni a Repack Off-Road Downhill versenyt (amely egyedüliként nem országúti kerékpárversenyzést takart)

1979: Gary Fisher és Charlie Kelly új céget alapítanak melynek a " Mountain Bikes " nevet adják. A kerékpárjaikhoz a vázakat Jeffrey Richmond és  Tom Ritchey építette. ( igen, ez az a  Tom Ritchey akinek ma a neve fémjelzi a legigényesebb kerékpáros alkatrészek -pedálok, kormányok, nyeregszárak stb. -egyikét )

1983: Gary alapítótagja a nemzetközi off-road bicikli egyesületnek (NORBA) és létrehoz egy csapatot az első Nemzetközi kerékpár bajnokságra.

1987: A Fisher Procaliber-t megszavazzák a "Top Ten All-Time Best Mountain Bikes" egyikének a Mountain Bike Action Magazinban. Gary-t az Outside Magazin az 50 olyan ember egyikeként említi, aki az elmúlt 10 évben letette márkajegyét a kerékpáros világban.

1988: Crested Buttle-ban (Colorado) Garyt felkérik a Mountain Bike Hall of Fame felavatására. The Mountain Bike Hall of Fame and Museum-ot azon emberek és események emlékére hozták létre akik segítettek a MTB kerékpár mai formáját kialakítani, elérni. Az MBHF-ben fotók és kerékpáralkatrészek, egykori versenyek memoárjai és természetesen a „régi” kerékpárok is megtalálhatóak.

1989:  Gary bevezeti az Evolution headset-et, gumibelsőt, nyeregcsövet, az első nagyobb méretű alkatrészrendszert a nem országúti kerékpároknál.

1990: Gary-t beválasztják NORBA (National off-Road Bicycle Association) vezető tisztségviselői közé. Gary és Mert Lawwill együttműködéséből megszületik az RS-1 (összteleszkópos) kerékpár, mely a Bicycling Magazine „Hot Bike” díját elnyerte.A „Fisher Mt. Tam” (ez egy kerékpár modell) az első MTB kerékpár, mely első felfüggesztésű villával (Rock Shox) rendelkezett és amelynél megtervezett vázgeometriát alkalmaztak.

1993: A TREK kerékpárvállalat áprilisban megszerzi a Gary Fisher kerékpárvállalatot. Gary vezeti a termelési csoportot annak érdekében, hogy augusztusban már egy új termékcsaládot mutassanak be.

1994: A Smithsonian Magazine Gary-t a Mountain Bike alapító atyjának nevezi.

1996: A „Fisher lovas” Paola Pezzo aranyérmet nyer a női MTB versenyen az atlantai olimpiai játékokon. A MTB magazin Gary-t az „év termékmanagerének” nevezi. A „Fisher” márkanév a leggyorsabban fejlődő kerékpár márka lett az USA-ban. 

1998: Fisher megmutatja a MTB kerékpárok vázainak még lehetséges drámai fejlesztését (lsd.: Genesis Geometry = megváltoztatja a kerékpáros súlyelosztását a kerékpáron, ezáltal könyebbé teszi a hegyi kerékpározás dúrva terepein akár a felfelé kapaszkodást, akár a lefelé ereszkedést)  Gary-t a Velonews minden idők 25 legjobb kerékpáros versenyzői közé sorolja

1999: Paola Pezzo megnyeri az St. Wendel Világ Kupát egy új összteleszkópos Fisher kerékpárral, mely győzelemmel az első nő lett aki egy összteleszkópos kerékpárral nyert Világ Kupát.

2001: Gary Fisher csapata csatlakozott a Subaru-hoz és létrejött a Subaru-Gary Fisher MTB csapat. A csapat uralta a Mountain Bike-os terepet és az évad végére a top legjobbak lettek

2002: Gary újra változást hoz a Mountain Bike-os világba. Bevezeti a „Fisher 29"er kerekű MTB-ot.

2003: Gary sikeresen lobbizik az UCI-nál (International Cycling Union) annak érdekében, hogy a 29"-os kerekű kerékpárokat hivatalosan is elfogadják a versenyeken. Ryder Hesjedal az első olyan hivatásos atléta akinek engedélyezi a NORBA, hogy bajnoksági versenyen induljon a 29"-os kerékkel Idaho-ban

2008: Gary -miután a hegyi kerékpárokból kihozta a maximumot- visszatér gyökereihez és bevezeti a Gary Fisher országúti kerékpárokat. A Fisher-i fejlesztés szellemének igérete nem több mint újra létezni, jelen lenni az országúton is!

2010: Willow Koerber - a Subaru-Gary Fisher Team tagja – az első aki vezet a Világ Kupán 29"-os kerekű kerékpárral.

Gary Fisher és a TREK egyesíti erőit és közösen  piacra dobja a Gary Fisher Collection-t. Mindenesetre ez Gary álmainak beteljesülése, mint ahogy a Trek részéről is az, hogy a Gary márkanevet hordozhatják kerékpárjaik szerte a Világban

Instagram

Közösségi oldalak