Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Hajtogatható, akkor már jó?

2022.05.28.

Hajtogatható kerékpár lakatNapjainkban, ha szeretett kerékpárunkat bárhol nagy biztonságban szeretnénk tudni, akkor kétségtelenül az egyik legjobb megoldás az, ha egy hajtogatható lakat segítségével valami biztos, fix ponthoz rögzítjük azt. A másik megbízható eszköz az U lakat, de most maradjunk az előbbinél. A neves lakatgyártók, mint például az ABUS, Kryptonite, vagy a Trelock az évek során szinte tökélyre fejlesztették ezt a vonalat. Anyaghasználatuk valóban ellenáll a legdurvább erővágónak is, azonban ahogy az lenni szokott, ennek a megoldásnak is van árnyoldala. Ugyan a gyári toknak köszönhetően fantasztikusan könnyen és igényesen lehet a kerékpárra rögzíteni és mindenhová magunkkal vinni, azonban használata a lakat merevsége miatt nem minden esetben és nem mindenki számára könnyű. Az itt leírt előnyökkel persze nem mindenkinek tudtam újat mondani, hiszen ezeknek a lakatoknak a jó híre már rég eljutott a kerékpárosok nagy részéhez.

Nemrégiben betért hozzám egy házaspár azzal a szándékkal, hogy vásároljon egy ilyen szerkezetet. Az internetről tájékozódva kinéztek maguknak egy típust, amit már egy jó ideje nem tartok az üzletben, mert korábban nagyon rossz tapasztalataim lettek róla. Volt olyan, hogy 1-2 hét használat után a zárszerkezet szó szerint széthullott és a lakat használhatatlanná vált, de ez csak egy példa és számtalannal tudnék még szolgálni, de most nem ez lenne a lényege a mondandómnak. Említenem is felesleges, hogy a kiszemelt hajtogatható lakat fele annyiba se kerül, mint a nálunk kapható bármelyik ebből a családból, nem véletlenül. Nem nagyon akarták elfogadni az érvelésemet, miszerint attól, hogy egy lakat hajtogatható, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy megbízható és biztonságos is.

Ahogy az lenni szokott, a kialakult jó közvélemény miatt egyre több gagyi lakatgyártó próbálta meglovagolni ezt az érdeklődési hullámot, aminek az lett a következménye, hogy mára boldog-boldogtalan ilyet gyárt. A kinézettel nincs is semmi probléma, tényleg meggyőző benyomást kelt a többségük. A zárszerkezet minősége és a komplett lakat biztonságossága már más lapra tartozik. Az internet tele van az ilyen gagyi lakatok feltörésére szánt pár másodperces videókkal. Igen, pár másodperc elég ahhoz, hogy olyan kárt tegyenek bennük, ami után szó szerint lehámozható a kerékpárról, így az szabadon vihetővé válik.

A durva az, hogy ugyanazért a pénzért, amennyiért vesztegetik ezeket a vacak, de jónak kinéző hajtogatható lakatokat, már lehet venni egy minőségi edzett acél láncos lakatot, ami összehasonlíthatatlanul jobb védelmet nyújt. Nem érdemes tehát általánosítani! Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy mire bízzuk rá az akár több százezer forintos kerékpárunkat, ha magára kell hagynunk. Egy komoly eredményeket felmutatni tudó lakat gyártó márkára, mely hosszú éveket tudhat már maga mögött, vagy egy ismeretlen, a semmiből előbukkanó, jó áron kínált, látványos lakatra…

 

2022.05.28. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak