Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Fejlessz, de csak okosan!

2022.05.07.

kerékpár fejlesztésA legelején szeretném tisztázni azt, hogy amiről most szó lesz az nem egy régi kerékpár felújítása, bár az anyagi rész arra vonatkozóan is érvényes. Mielőtt belekezdenénk egy nagyobb felújításba, mindenképpen nézzük meg, hogy mennyibe is kerül ez majd nekünk. Nehogy abba a hibába essünk bele, hogy a végén a ráköltött alkatrészek többet érnek a bringán, mint maga a kerékpár.

Többféle oka lehet annak, ha valaki a kerékpárja fejlesztésén kezd el gondolkodni. Van, amikor az elhasználódott, vagy netán elromlott alkatrész cseréje során merül fel az ötlet, hogy ha már szükséges a csere, akkor miért ne legyen egy a korábbinál jobb típus a régi helyett. Van, amikor azért vágyik valaki a fejlesztésre, mert „kinőtte” a technikát, vagy egyszerűen csak kifinomultabb működésű alkatrészekre vágyik. Bárhogy is legyen, minden ilyen jellegű beruházás előtt érdemes alaposan mérlegelni a helyzetet. Megnézni, hogy milyen ára lenne az aktuális fejlesztésnek és, hogy megéri-e az a beruházás. Itt most nem arra kell elsőssorban gondolni, hogy számunkra megéri-e, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy a jelenlegi kerékpárunkra érdemes lehet egyáltalán rákölteni azt az adott összeget.

Ahogy az elején is írtam ez a kérdés nem csak a túlkoros és esetlegesen leharcolt kerékpárokra nézve lehet igaz, hanem akár egy újabb darabra is. Az egyik vásárlóm nemrégiben egy új belépő szintű MTB kerékpár boldog tulajdonosa lett. Pár hét használat után máris jött számára a gondolat, hogy mi lenne, ha lecserélnénk rajta néhány alkatrészt. Szeretett volna jobb fékeket és egy kicsit finomabb váltókat. Elméleti síkon nem is lett volna ennek semmi akadálya, hiszen megoldható a dolog, csak mondtam neki, hogy számoljunk egy kicsit utána, mielőtt belekezdenénk a munkába. A két fék és a váltók jelenlegi árát figyelembe véve az átépítés után ott tart majd a dolog, hogy születik egy olyan kerékpár, ami műszaki tartalmát tekintve még mindig elmarad attól, amit kapott volna akkor, ha a vásárlás napján nem az alapmodellt választja, hanem az afölött állót, árban viszont jócskán felülmúlja azt.

A végén még akkor is jobban jár az illető, ha eladjuk, vagy beszámítjuk a viszonylag új kerékpárját és az alkatrészekre szánt összeget hozzátéve kivisz egy új, magasabb műszaki szintű bringát az üzletből.

Az ilyen dolgok miatt szoktam a kerékpár megvásárlásakor kihangsúlyozni azt, hogy érdemes jól megrágni a dolgokat döntés előtt, mert nem biztos, hogy abban a pillanatban az a 30, vagy 50 ezer forintos spórolás hosszútávon valóban jó ötletnek bizonyul majd. Az említett eset kapcsán a matek végül úgy alakult, hogy a megálmodott alkatrészek cseréje után a vásárolt kerékpár ára a ráköltött alkatrészekkel együtt már elérte egy két szinttel magasabb bringa értékét úgy, hogy a teleszkóp, a váltók és a hajtás még mindig meg sem közelítette azt…

A mai alkatrész árak mellett tényleg jobb átgondolni alaposan a dolgokat, mert egy hobbi kerékpárosnak az arra a célra alkalmas bicikliét fejlesztgetni valóban nem minden esetben kifizetődő.

 

2022.05.07. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak