Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Kerékpár Pedál

2020.08.06.

Kerékpár pedál

A kerékpár egyik fontos alkatrésze a pedál, nos gondolom ezzel nem mondtam semmi újat. Azzal már sokkal inkább, hogy ez az egyik olyan alkatrész amelyet a kerékpárgyártók szeretnek elspórolni no nem úgy, hogy nem tesznek a legyártott biciklibe pedált (bár a felsőbb kategóriájú biciklikhez már valóban nem csomagolnak pedált, mondván a bringás szabadon dönthessen arról, hogy milyen stílust, vagy rendszert helyez előtérbe, netán milyen már meglévő cipője van), hanem amit tesznek az rendszerint egy gagyi vacak, amit szerencsétől függően előbb, vagy utóbb de biztosan ki kell majd dobni a kukába. Ezen a ponton merül majd fel a kérdés, hogy új pedált, de milyet?

Persze ebből is, mint minden másból manapság óriási a kínálat. A legfontosabb az, hogy vásárlás előtt mérlegeljük a kerékpározási szokásainkat. Azok számára akik csak hobbi szinten kerékpároznak, egy kis baráti tekerés, fagyizás, korzózás, felesleges megvenni egy kerékpáros cipőt a hozzá kompatibilis pedállal.

Ők nyugodtan választhatnak a „hagyományos” pedálok közül egy a kerékpárjukhoz legjobban passzoló kivitelt. Itt annyit érdemes figyelembe venni, hogy ezek a pedálok is megvásárolhatóak igényesebb és tartósabb ipari csapágyazással a hagyományos golyókosaras kivitelek mellett, persze jóval drágábban, de ha ilyet választunk akkor bebiztosítottuk magunkat a kattogás, nyekegés ellen, amit az olcsóbb pedálok előszeretettel csinálnak.

Aki már egy kicsit nagyobb rajongással tekeri a kerékpárját, annak már „kötelező” tartozék kell legyen egy jó minőségű pedál. Ők vagy egy jó ipari csapágyas, de még normál cipővel használható kivitelt válasszanak maguknak, vagy és ez lesz a hosszú távú megoldás, egy jó patent pedált. Itt sem muszáj egyből a mélyvízbe ugrani, mivel megvan annak a lehetősége, hogy elsőre egy jó kétoldalas pedált kezdjenek el használni, fenntartva a lehetőségét annak, hogy bármikor nyeregbe pattanhassanak utcai cipőben is. Sokaknak ez a megoldás adja a legnagyobb biztonságérzetet, mivel ha olyan terepre  tévednek ahol hirtelen le kell tenni a lábat, akkor ezzel a pedállal már ez sem jelenthet gondot.

Az ilyen pedálokat előszeretettel használja még az érettebb generáció is, mivel ők imádnak nagyobb kerékpártúrákat bevállalni sokaknál jelentkezik a hagyományos pedálon lábzsibbadás, korai fáradás. A klipszes rendszerrel ezek a tünetek szinte teljes egészében kizárhatóak.

A következő szintet már egyértelműen a sportszintű felhasználás jelenti. Itt már a teljes egészében és kizárólag kerékpáros cipővel használható pedálok jöhetnek szóba. Arra érdemes figyelni, hogy ha már áldozunk a cuccra, akkor kerüljük a No Name gyártókat, mivel túl sokat nem spórolunk velük, de a minőségi használat erősen csorbulhat általuk. A kioldás feszessége sokszor nem állítható megfelelő tartományban, vagy egyáltalán, a csapágyazás pedig úgy szar ahogy van.

Azt azért mindig vegyük figyelembe, hogy milyen kategóriájú kerékpárra keresünk pedált, egy MTB bringára nem igazán célszerű egy Országúti pedált szerelni. De ebben már bármelyik üzletben tudnak segítséget nyújtani.

 

2020 augusztus 06. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak