Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Kerékpárszállítás, de hogyan?

2024.05.24.

Kerékpár szállításLegyen szó szabadidős kerékpározásról, vagy sportcélú tekerésről, azt bátran kijelenthetjük, hogy bringázni jó móka, akár egyedül, akár társasággal teszi ezt az ember. Egy idő után a bringást, mivel emberből van elkerülhetetlenül hatalmába keríti egy érzés. Az unalom érzése. Mert éljen az ember bármilyen gyönyörű környéken, előbb-utóbb másra kezd vágyni. Nap-nap után ugyanazon az útvonalon tekerni mindig kiégéshez vezet. Szükség van új élményekre, új ingerekre. Az új dolgok felfedezésének sokszor van egy korlátja, mégpedig mi magunk, hiszen a nyeregben eltöltött idő vagy nem elegendő ahhoz, hogy új területeket járjunk be, vagy nem bírjuk fenékkel, szuflával, vagy egyikkel sem. Ilyenkor nem marad más a csillapíthatatlan kalandvágy kielégítésére, mint valamilyen formában eljuttatni szeretett kerékpárunkat a kiszemelt tájra, ahol aztán két keréken fedezhetjük fel annak minden szépségét.

Gépkocsi híján ezt leginkább vonattal tehetjük meg, és úgy gondolom, ettől sem kell ma már megijedni. A MÁV rengeteget fejlesztett ezen a területen, így hazánk nagy részére el lehet jutni komfortosan úgy, hogy a kerékpárunk is velünk utazik az arra kijelölt vagonban. Nem mondom, hogy nincs már tovább és, hogy nem lenne ezen a területen több fejleszteni való, de ne legyünk elégedetlenek. A legfontosabb és leglátogatottabb turisztikai helyek tényleg korrekt módon elérhetőek ebben a formában.

Azok, akik rendelkeznek autóval, viszont nem rendelkeznek kerékpárszállítóval, de terveznek beruházni egyre, gyakran szegezik nekem a kérdést, hogy milyet érdemes venni ebből az eszközből. Mielőtt bárki rohanna egy kerékpárüzletbe, vagy egy autósboltba, hogy beszerezzen egy valamilyen szállítóeszközt a gépkocsijára érdemes végiggondolni és mérlegelni a dolgot ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg ezen a téren. Ebben próbálunk most egy kis útmutatást nyújtani.

Egy jó minőségű kerékpárszállító legyen az vonóhorogra rögzíthető, vagy tetőre szerelhető kivitel manapság nem olcsó mulatság. Ebből az okból kifolyólag először is érdemes átgondolni a kerékpározási szokásainkat. Milyen gyakran tudunk időt szakítani arra, hogy felcuccoljunk és távolabbi tájakra szállítva a bringát tekerhessünk nagyokat. Abban az esetben, ha erre éves szinten mindössze két-három alkalommal tudunk sort keríteni, esetleg nincs is többre igényünk, úgy teljesen felesleges megvásárolni drága pénzért egy kerékpárszállítót. Az ország számos területén van lehetőség ilyen eszköz bérlésére. Így nem csak a nagy bekerülési összeget spóroljuk meg, de még a tárolás problémájával sem találjuk szemben magunkat, Ezek a szállítók ugyanis meglehetősen nagy helyigényűek, használaton kívül pedig nemigen célszerű az autón hagyni őket.

Azok számára, akik heti, de még akár havi rendszerességgel is szeretnének kerékpárt szállítani autójuk segítségével, már érdemes beszerezni egy ennek a célnak megfelelő eszközt. Ezek között alapjában véve három különböző alternatíva található a felszerelés módjától függően.

Az első, legegyszerűbb és ebből adódóan a legolcsóbb megoldás is a ferdehátú autókra rögzíthető kerékpártartó, amelynek segítségével kettő, legfeljebb három darab nem túl nehéz kerékpár szállítható. Ezt a szerkezetet nehéz nyugodt szívvel ajánlani. Abban az esetben, ha valaki tényleg rendszeresen szeretné a bringáját mozgatni jobban teszi, ha elfelejti el ezt a megoldást. Szörnyű nehéz vele az élet. Tűzoltásnak éppen megjárja, ha semmi más alternatíva nem áll rendelkezésre, pl. bérlés, viszont egyébként nem túl jó opció. Sok autóra fel sem tehető, mert a rárakott kerékpárok kitakarják a gépkocsi rendszámtábláját, vagy világítását, esetleg mindkettőt. Ezek mellett, még ha az említett problémák nem is jönnek elő és az autóhoz gond nélkül passzol a szerkezet, akkor is szembe kell nézni a nehézkes kezelhetőséggel. Nagyon körülményes a biciklik felhelyezése úgy, hogy azok ne verjék szét se az autó hátulját, se egymást.

Azok, akik valóban komolyan gondolják a szállítást és mind az autójukat, mind pedig a kerékpárjukat szeretnék biztonságban az adott helyre eljuttatni kétféle megoldás közül választhatnak. Az egyik a tetőre rögzíthető kerékpárszállító a másik a vonóhorogra tehető. Egyik sem kis beruházás, de mindkettő biztonságos, stabil és nyugodtságban lehet vele együtt élni, de ahogy az lenni szokott mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Nézzük most akkor meg ezeket részletesebben.

A tetőn való szállítás egy jól működő dolog, de csakis a megfelelő minőségű (márkájú) eszközzel. Jegyezzük meg, hogy ez a kijelentés mindegyik rendszer esetén helytálló, mert csakis a jó minőségű termékek töltik be maradéktalanul és megbízhatóan a nekik szánt szerepet.  A piacvezető ezen a területen egyértelműen a svéd Thule, de számos olasz gyártó kínál hasonlóan profi minőséget, így most a márkák taglalásába nem is szeretnék belemenni mélyebben. Az autók tetején maximálisan 4 db. kerékpár szállítható mindenféle gond nélkül. Ennél a megoldásnál nem kell tartanunk attól, hogy a bringák kárt tesznek a szállítás során egymásban, vagy az autóban. Egy „komplett csomag” két darab kereszttartóból és a szükséges számú kerékpártartóból áll. A rendszer előnye, hogy tetszőlegesen bővíthető, tehát ha nekünk pillanatnyilag csak 2 db bringa szállítására van szükségünk, akkor annyit vásárolunk, viszont ha később úgy alakul, hogy bővül a csapat, bármikor feltolható hozzá még további kettő. Amennyiben a már említett minőségű márkák valamelyikét használjuk, úgy biztosak lehetünk abban, hogy még autópálya tempónál sem fognak libegni, vagy instabillá válni a megfelelően rögzített kerékpárok. Az már más kérdés, hogy a légellenállást oly mértékben megnöveli a dolog, hogy az autó fogyasztása jó 1-1,5 literrel növekszik 100 km-ént ez által. A másik, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kerékpárokat még akkor is magasra kell emelni a felrakáshoz, ha az embernek nem a manapság olyan divatos SUV kategóriájú autója van. Ha meg mégis, akkor vihetünk magunkkal minden alkalommal egy kétfokos fellépőt, mert bizony másképp egy átlagos magasságú ember nem tudja megoldani a feladatot. Van még egy másik „divat” manapság, ami szintén nem a tetőn való szállítás barátja, bár lehet, hogy nem szabad ezt divatnak nevezni… Az elterjedőben lévő elektromos rásegítésű kerékpárok autó tetején történő szállítását ilyen formában el kell felejteni. Egyrészt a nagy súlyuk miatt ember legyen a talpán, aki a magasba emelve még tud azzal foglalkozni, hogy azt a másik kezével stabilan rögzítse is, másrészt a gépkocsik tetejének terhelhetősége is véges. Ebben az esetben csak és kizárólag a vonóhorgon történő szállítás jöhet szóba.   

Itt a leggyakoribb és legnagyobb gondot a vonóhorog hiánya szokta jelenteni. Abban az esetben, ha az autó nem rendelkezik horoggal, de szeretnénk rá tetetni, úgy elég nagy macera elé nézünk. Először is fel kell szereltetni egyet, majd a gépjárművet le kell műszaki vizsgáztatni ahhoz, hogy használhassuk is. Szerencsés esetben már van vonóhorog az autón, amivel a kerékpárokat szállítani szeretnénk. Ilyenkor „csak” egy jó kerékpártartóra van szükség. Ezeknél az eszközöknél általában nincs lehetőség az utólagos bővítésre, így a vásárlás előtt el kell dönteni, hogy hány darab bringát szeretnénk rendszeresen vinni magunkkal. A legtöbb kivitel már támogatja az E-bike szállítását is, így se a súly, se a megnövekedett méretek (váz, gumi) nem jelentenek problémát. Érdemes mindenképpen dönthető típust választani, mert abban az esetben, ha pl. egy SUV, vagy bármilyen ferdehátú autó után tesszük fel a bringákat, akkor sem fog gondot okozni az, ha ki akarjuk nyitni a csomagtartó (5-ik ajtó) ajtaját. Ellenkező esetben szívni fogunk, mert le kell pakolni mindent a horogról, ha ki akarunk venni valamit hátulról.

A végére maradt még egy fontos dolog! A kerékpárszállítók vásárlásánál érdemes minden esetben a lezárható kivitelt választani. Nem sok a felár erre az okosságra, viszont ilyet használva bármikor megállunk útközben egy jó ebédre, vagy pihenőre, akkor sem kell aggódnunk a kerékpárok biztonsága miatt. Biztosak lehetünk abban, hogy a parkolóba érve megvárnak minket.

 

 

2024.05.24. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak