Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

2021 a kerékpárhiányról szólt, nézzük mit várhatunk 2022-ben?

2021.07.22./ I. Rész

2021 a kerékpárhiány éve5Bármennyire is szeretnénk, egyelőre nem látszik, hogy rendeződne a kerékpáripar válsága. Az idei szezonra tett ígéretek, mely szerint maximum kisebb fennakadások, időbeni csúszások fordulhatnak elő forgalmazói és gyártói oldalról egyaránt, finoman szólva nem jöttek be. Az általunk forgalmazott valamennyi márka csúnyán megsínylette azt az alkatrészhiányt, amit a COVID okozta megnövekedett kereslet és az esetenkénti gyárleállások műveltek. Aki csak próbált az idén kerékpárt vásárolni, valószínűleg szembesült olyan nehézségekkel, amire a korábbi évtizedekben nem volt példa, sőt sok esetben elég volt, ha csak egy kiegészítőt, vagy egy alkatrészt keresett az ember, mert bizony még ezen a területen is érték komoly arculcsapások az illetőt. Alapértelmezett és egyszerű hétköznapi dolgokra is hónapokat kellett várni, ha egyáltalán be lehetett azt szerezni.

A vásárlók aztán elég változatosan fogadták a sorozatos rossz híreket, volt aki már csak nevetett az egészen, mikor a nyolcadik üzletben is ugyanazt mondták neki, hogy  sajnos nincs. Olyan is akadt, aki abszolút nem tudta elfogadni a helyzetet, hogy egy kerékpárra esetenként akár 6-8 hónapot is várnia kell, mindezt úgy, hogy több gyártó még ilyen határidőre sem tudott garanciát vállalni, tehát a rendelés vagy meg jön, vagy nem alapon zajlott. Valljuk be, azért ezt a bizonytalanságot tényleg nehéz elfogadni.

Ennek a bevezetőnek az apropója pedig az, hogy egyre több információ lát napvilágot a 2022-es szezon kapcsán és mivel az üzletet vezetve kicsit közelebb vagyok a tűzhöz, mint a vásárlók, így sokkal hamarabb értesülök a jó és a rossz dolgokról, legalábbis ami a kerékpárok világát illeti. Aki járt már itt a Q1 KERÉKPÁRSZALON-ban, vagy akár csak a weblapjaink valamelyikén az nagyjából tisztában van azzal, hogy elég sok gyártóval van szoros kapcsolatunk, melyeknek a termékeit forgalmazzuk. Nos, ezeknek  a gyártóknak a többsége már májusban elkezdett mozgolódni, ami nem kicsit volt gyanús, hiszen a kereskedőkkel való egyeztetés jóval később, nagyjából augusztus és szeptember hónapokban szokott folyni.

A leggyorsabb a 2021-es év legnagyobb vesztese volt (legalábbis magyar piacra nézve), aki nem más, mint a német Winora csoprt. Ugye mint ismeretes a cég ebben az esztendőben gyakorlatilag 1db hagyományos kerékpárt sem tudott leszállítani a rengeteg megrendelésből és elektromos rásegítésűből is csak néhány darabot és azokat is csak hatalmas (több hónapos) késéssel. A Winora kerékpárok hiánya nagyon fájó volt, mind kereskedői, mind vásárlói oldalról, hiszen a gyártó olyat tud a trekking biciklik kategóriájában, amit szinte senki más nem. Kiváló ár/érték arány, kifogástalan minőség és tetszetős megjelenés. Nos, a durván előrehozott leadási idő, ahogy kiderült azért kellett a gyártónak, mert már tudják, hogy mennyi alkatrész áll rendelkezésükre a következő időszakban és így időben tudják a visszaigazolásokat megtenni a kereskedők felé. Ez végre visszahozhatja a kiszámíthatóságot, mert már most kilistázták számunkra, hogy mi az a kerékpár, ami biztosan elkészíthető az alkatrészek alapján időben és mi az, ami nem. Egyelőre úgy tűnik, hogy üzletünkben ismét szép Winora trekking kerékpár kínálattal várhatjuk a vásárlókat 2022-ben.

Az idei elfuserált és kilátástalan trekking kerékpár helyzetet a másik márkánk a szintén német Hercules mentette meg. Ők voltak azok, akik gond és késlekedés nélkül tudták szállítani a megrendelt kerékpárokat. A kínálat csodás, viszont prémium mivoltának köszönhetően jóval magasabb áron indul a paletta, mint a már említett Winora esetében. Az, hogy júliusra megcsappantunk kicsit, csakis a mi korlátozott raktározási lehetőségünknek volt köszönhető, mivel a gyártó még márciusban is tudott szállítani. A 2022-es rendelésünket már szintén befogadták és nyilván nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik a Hercules továbbra is stabil és megbízható, így ez év végén már érkezhetnek is a bringák! Frissítés! Az optimasta előrejelzések sajnos alaptalannak bizonyultak, mert a Hercules több hónapos csúszást jelentett be a napokban. (2021.11.04.)

Hamarosan folytatjuk a sport kerékpárok (Trek, Superior, Rock Machine, Kelly's, Cyclision) gyártóival, mert bizony onnan is jönnek már a hírek…

 

2021.07.22. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak