Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Kerékpáros Cipőben

2021.01.26.

Kerékpáros cipő

A kerékpáros cipő egy pokolian jó találmány, nem véletlenül használják a versenysportban is, de most nem a versenyzőkről, hanem sokkal inkább a „hétköznapi hobbi bringásokról” szeretnék szót ejteni, mivel úgy gondolom, hogy Ők, pontosabban Mi vagyunk többen, mert én magam is ezt a tábort gazdagítom. Akik szeretnek kerékpározni és ennek megfelelően sokat is tekernek, előbb-utóbb szemben találják magukat azzal az érzéssel, hogy kedvenc hobbijuk közben zsibbadni kezd a talpuk, vagy a pedál erős taposása közben érzékennyé válik az érintkezési pontokon pár kilométer megtétele után. Nos, ilyenkor jönnek a pedálcserék. Jellemzően nagyobb taposófelületű kivitelekre, vagy kisebb szegecselésű, fogazású típusokra, de kis idő elteltével be kell látni ahhoz, hogy komfortosabbá tegyük a kerékpározásunkat igenis szintet kell lépni és a pedált nem nagyobb felületűre, hanem patent (SPD) rendszerűre kell cserélni egy a kerékpározási szokásainkhoz leginkább passzoló kerékpáros cipővel együtt.

Tudom, fájdalmas dolog ez mármint anyagiakban, de nem kell rögtön beparázni a számok láttán, először mérlegeljünk, hogy mire és milyen távra szól ez a beruházás! Igen, sokan nem is gondolják, hogy egy kerékpáros cipő nem egyenértékű egy utcai, vagy sportcipővel ugyanis az élettartalma azoknak a sokszorosa. Egy futásra szánt cipőt egy szezon alatt le lehet lakni, aztán mehet a kukába, egy kerékpáros cipő nem ilyen. Én magam meglehetősen sokat biciklizek és az első cipőmet több mint 10 éve vásároltam és még a mai napig használom! Az igaz, hogy már kezd viseletes lenni és néhány éve már nem egyedül kell helytállnia, de szezonban nincs olyan hét, hogy legalább 1-2 tekerésemre ne kísérne el, pedig az akkoriban egy „alap” típusnak számított…

Ebbe az egész irományba azért kezdetem bele, mert többen kérdezik a rendszeresen sportszerűen kerékpározó vásárlóim közül, hogy merjenek-e bevállalni egy kerékpáros cipőt? Kacérkodnak a gondolattal, de tartanak egy kicsit a használatától. Bevallom sok-sok évvel ezelőtt én is így voltam ezzel, aztán mikor elkezdtem használni és megtapasztaltam vitathatatlan előnyeit akkor már az bántott, hogy minek vártam ezzel az egésszel ilyen sokáig.

Sokan sokféleképpen biciklizünk és persze az is igaz, hogy nem mindegyik stílus igényli a kerékpáros cipő használatát, hiszen egy városi kerékpár, amivel csak korzózik az ember, netán munkába járásra, ingázásra használja azt, tökéletes élményt nyújthat utcai cipővel is. A túrázás, vagy a sportszerű kerékpározás már más tészta és mindkettő esetében nagy szolgálatot tud tenni az, ha a cipő segítségével eggyé válhatunk a biciklivel.

A kerékpáros cipő elsősorban talprészében és annak merevségében tér el a hagyományos sport lábbeliktől. Aki nagyon tart attól, hogy óriásit bukik az által, hogy nem tudja majd adott helyzetben kioldani a stoplit a pedálból, első lépésként próbáljon ki egy olyan kerékpáros cipőt, melynek talpkialakítása támogatja a hagyományos pedál használatát. Számtalan ilyen van (pl. Bontrager SSR) a tapasztalataim alapján elsősorban a hosszú távú túrák kedvelői részesítik ezt a verziót előnyben, mivel megmarad a bármikor leléphetünk a talajra érzés, viszont a kemény talp védelmet nyújt a már taglalt problémák ellen. Előnye még, hogy a későbbiekben bármikor meggondolhatjuk magunkat, hiszen elég a pedál mellé csomagolt stoplit felcsavarozni a cipő talpára és máris nyomhatjuk, mint a nagyok!

Röviden összegezve a dolgot annyit tudnék mondani, hogy nem kell félni! Az élmény összehasonlíthatatlanul jobb, mint sportcipőben! Egy kis gyakorlás után pedig sem a kioldással, sem a bepattintással nem lesz gondunk, sőt azon vesszük majd észre magunkat, hogy már nem csak tapossuk a pedált, hanem közben a másik lábbal húzzuk is, így növelve a hatásfokot. A kerékpáros cipők gyártói igazodtak a kerékpárok szerteágazó kínálatához és minden felhasználási területhez tudnak megfelelőt ajánlani. Ezeket érdemes megfogadni, de a biztonság kedvéért az eladó segítségét is lehet kérni, hiszen minden szakboltban korrekt segítséget kell kapnunk.

 

2021.01.26. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak