Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Koronavírus és a kerékpár

2020.04.22.

Koronavírus és a biciklitzés

Még négy hónap sem telt el ebből az évből és máris annyi minden történt, mint amennyi egy egész „normálisnak” nevezhető  szezon alatt sem szokott. Persze minden attól a fránya koronavírustól indult ki, vagy arra vezethető vissza, bevallom nem is gondoltam amikor ez a kórság felütötte a fejét, hogy ez ekkora hatással lesz az egész kerékpáros iparra és  kerékpáros kultúrára. Azt lehetett sejteni, hogy lesznek gondok, de az fel sem merült bennem, hogy fenekestől felfordul minden.

A koronavírus hazánkban való megjelenését követően a piciny forintunk úgy megbillent az egyensúlyából, hogy azóta sem volt képes összeszedni magát és mivel a kerékpár piacon minden EUR-ban, vagy USD –ban kerül kifizetésre, így hatással van a hazai árak alakulására. Az importőrők nagy szemekkel figyelték az eseményeket, majd március végén pattant a húr és egymást követték az árváltozást tartalmazó levelek. Az előre legyártott 2020-as prospektusok egy csapásra mehettek a kukába, mert a bennük feltüntetett ár nagyon messzire került az újonnan kiadottól.

A kijárási korlátozás hallatára egyfajta pánik tört ki a mozgást kedvelő emberek körében és mivel nem akarnak lemondani kedvenc időtöltésükről elkezdtek alternatív megoldások után kutatni. Az edzőgörgő használata kézenfekvő megoldásnak tűnik egy ilyen helyzetben, ha már van egy jó kerékpárunk és ezt hamar fel is ismerték sokan. Megindult a kutatás, tanulmányozás amit a rendelés követett sokaknál, de mivel az edzőgörgők általános szezonja pont tavaszra ér véget, így a hazai képviseletek a még megmaradt raktárkészletből dolgoztak, de ez nem tartott sokáig. A rendelet meghozását követően néhány nap alatt elfogyott minden márkájú és típusú mágnesfékes edzőgörgő a hazai piacról és azóta csak a csalódott telefonos és email-es érdeklődök vannak. Új szállítmányt májusra ígér a két legnagyobb márka a Tacx és az Elite forgalmazója.

Csak halkan jegyezném meg, hogy a korlátozás ideje alatt is lehet a szabadban egyedül sport tevékenységet folytatni, így kerékpározni is. A csoportos tekerésekről kell csupán lemondani. A kerékpár üzletek pedig kortól és nemtől való tekintet nélkül a nap bármely szakában látogathatóak 9.00-15.00h-ig.

A hiány nem csak a görgőket érinti, sajnos több kerékpármárka is érintett a hazai kínálatban, mert a gyártók nem tudnak termelni, vagy éppen a szállítás akadozik. Eddig a mi általunk forgalmazott bicikli gyártóknál nem merült fel probléma. Egyelőre a Trek, Superior és a Rock Machine is egy pici csúszással de megérkezett az országba, egyedül a Winora kínálatában vannak kisebb fennakadások.

Természetesen minden rosszban van valami jó és ez még erre a furcsa helyzetre is igaz. Annak aki hitelre szeretne kerékpárt vásárolni, mindenképpen jó hír, hogy a bankok reagálva a helyzetre jelentős mértékben csökkentették az áruhitel esetén felszámolt kamat mértékét. Konkrétan az eddigi 29,99%-ról 5,90%-ra mérsékelték a terhet amit a hitelvállalónak viselni kell. A futamidő 24, vagy 36 hónap lehet a befizetés összege, pedig 400 000.-Ft. alatt 0Ft. (természetesen ha valaki szeretne belefizetni annak megvan a lehetősége). Ez a konstrukció a jelenlegi információink szerint december 31-ig marad érvényben .

Szóval ez az év eddig aztán bővelkedett mindenben és persze ki tudja mi van még a tarsolyában, de az ember leleményes, így az egészségünket kell megóvni –amihez hozzájárul a szabadban, jó levegőn eltöltött aktív kikapcsolódása többit meg majd megoldjuk valahogyan.

 2020.04.22. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak