Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Így kell szétcseszni egy márkanevet

2022.03.23.

Márkarombolás

Amikor már azt hitte az ember, hogy a hosszú várakozási idő, az óriási alkatrészhiány okozta gyártási akadozás, és a megnövekedett árak (szállítási költség, árfolyam és nyersanyag ár miatt) mellé már nem tud új kellemetlenség érkezni, akkor megjelenik a helyettesítő alkatrész szindróma. Hogy mi is ez az egész? Minden kerékpárhoz tartozik egy gyár által megálmodott specifikáció, amely részletesen taglalja a felhasznált alkatrészek típusát, műszaki paramétereit, ezeket mi is közzétesszük a honlapunkon a kerékpárok képei alatt.  Az általunk forgalmazott kerékpár márkák, kivétel nélkül minőségi, ismert és hosszú évekre visszanyúlóan bizonyított alkatrészgyártókkal dolgoznak együtt.

 A probléma az, hogy ezek a gyártók (váltó, fogaskerék, teleszkóp, lánc, stb.) jelenleg nem tudnak (vagy nem akarnak, ebbe most ne menjünk bele, hisz éppen ezt boncolgattuk legutóbb, a lényeg, hogy nincs cucc) megfelelő mennyiséget szállítani a kerékpárok összeszereléséhez. Ilyenkor két dolgot tehet egy kerékpárgyár. Vagy csökkenti a gyártási darabszámot a rendelkezésre álló alkatrészek függvényében (rosszabb esetben leállítja a termelést), ami gazdaságilag egy nagyon rossz döntés, vagy ha tud, keres másik alkatrész beszállítót.

A Superior például okosan és előrelátóan váltott teleszkópot az MTB kerékpárjainál, mivel a Sr Suntour nem tudta kielégíteni az általuk igényelt mennyiséget határidőre, így a 2022-es szezonra leszerződtek az RST-vel.  Ezzel nincs is semmi baj. Azonos minőségű teleszkópok váltották egymást és az árakat sem befolyásolta a csere. Mondjuk ennek ellenére az első néhány darab már leszállított Superior XC 819-es, és XC 859-es típus a korábban is alkalmazott Sr Suntour teleszkóppal érkezett meg üzletünkbe. Mindegy is, hiszen ahogy írtam a két gyártó teljesen egyenértékű és minőségű teleszkópokat gyárt. Innentől kezdve viszont az utolsó csavarjáig egyeztek a bringák az előzetesen kiadott műszaki táblázatban leírtakkal. Minőségi váltók, fékek, stb. Egyszóval minden hozza azt a magas színvonalat, amit már jó néhány éve megszokhattunk a Superior márkától.

 A kellemetlenséget az okozza, ami a Rock Machine és a Kelly’s háza táján zajlik (gyanítom, nem csak ez a két márka tesz majd így, de egyelőre róluk tudok biztosat mondani). A mostanság érkező kerékpárokon olyan még számomra is ismeretlen váltók, illetve fékrendszerek tűnnek fel, amik köszönőviszonyban sincsenek a gyár által előzetesen kiadott specifikációval. Még azt sem lehet pontosan meghatározni, hogy ki gyárthatja ezeket az alkatrészeket (sejtésem azért van, Távol-Kelet), persze a kerékpárgyártó levélben nyugtatott bennünket arról, hogy a minőségen nem esik csorba, és a szervizeléssel sem lesz gond, de akkor sem áll össze a dolog, mivel a kerékpárok ára változatlan ahhoz képest, amit a nevesebb alkatrészekkel szerelve határozott meg a gyár előzetesen.

Persze attól, hogy abszolút nem tudnak kerékpárt gyártani és szállítani az üzletek számára, ez még mindig jobb megoldásnak tűnik, gondolhatnánk. Megmondom őszintén, az alsó szinten elhelyezkedő belépő típusok esetében még nem is érzem ezt a húzást annyira drámainak, ott valóban belefér egy ilyen húzás ezekben a nehéz időkben. Azt azonban már nagyon nehéz megemészteni, amikor kibontom dobozából a 330 ezer forintos MTB kerékpárt és a csomagolás eltávolítása után megvillan a mindenféle jelzés és név nélküli hitvány fékrendszer.

Véleményem szerint ezen a szinten ilyet már nem illik csinálni!  Ez már olyan szintű gagyizás, ami rövid idő alatt kinyír egy hosszú éveken át épített márkanevet is. Egy komoly kerékpárgyártó nem választhatja ezt az utat és úgy tűnik nem is választják. A Trek, a Hercules, vagy a már sokat emlegetett Superior is tartja a megfelelő és nevéhez méltó szintet, ezekben a nehéz időkben is és bár kevesebb kerékpárt tudnak gyártani, szállítani, akkor sem adják alább! Ez dicséretes!

A végén akkor beszéljünk a Rock Machine-ról még egy kicsit, amely márka meglehetősen fiatal a Q1 KERÉKPÁRSZALON életében, hiszen csak néhány éve foglalkozunk a márkával. Valójában soha nem tartottuk a teljes palettát, inkább amolyan hézagpótlás gyanánt válogattuk össze a gyártó kínálatából az egyes típusokat. Ezzel együtt, egyébként elégedettek voltunk a biciklik általános minőségével és ár/érték arányával. Kiváló és letisztult Cross kerékpárjai például nagyon szerethetőek voltak. Eddig! A fentiekben vázolt gagyi alkatrészhasználat, ami elvileg csak egy áthidaló megoldás a jelenlegi hiány ellensúlyozására, annyira megtetszett a Rock Macine vezetőségének, hogy a napokban zajlott tárgyalások során tisztán és érthetően a tudtunkra adták, ők ezt az utat viszik tovább. Egyelőre úgy látják, hogy az olcsóbb alkatrészekkel is szépen tudják az értékesítést folytatni, nem mellesleg a hasznuk jelentősen növekszik ez által, így nem kívánnak visszatérni a minőségi váltók és fékek használatára akkor sem, ha azok már rendelkezésre állnak.

Gratulálok! Részemről ezen a ponton érzékeny búcsút veszek a márkától és a továbbiakban nem kívánom forgalmazni az üzletemben a kerékpárjaikat. Ezzel a filozófiával nem tudok azonosulni és nem is kell, hiszen addig, amíg vannak olyan gyártók, mint a Superior, Trek, Hercules és azért hála az égnek még lehetne itt bőséggel sorolni a márkákat, addig nem szeretnék ugyanazon pénzért gagyi cuccokkal szerelt kerékpárt adni a vásárlóimnak. Az idei évre még van pár darab Rock Machine bringa, ami érkezik hozzánk, viszont az importőr 100%-ig partner abban, hogy csak azokat a darabokat vegyük át, amelyek még jó alkatrészekkel kerültek legyártásra, így attól a néhány darabtól, ami nálunk van (lesz), egyelőre nem kell tartani. Ami meg szar, azt le se hozzuk. Azért arra kíváncsi leszek, hogy a Kelly's, vagy más kerékpárgyártó is vérszemet kap-e a jelenlegi helyzet kapcsán és elkezdi követni a Rock Machine példáját? Remélem nem, de hamarosan erre a kérdésre is választ kapunk.

 

2022.03.23. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak