Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Mit takar egy márkanév és Neked mennyit ér?

2020.02.26.

Trek Marlin 6 vs. Rck Machine ManhattanTrek Marlin 6 vs Rock Machine Manhattan XC 70-29

Nincs mit szépíteni a dolgon, körülvesznek bennünket a márkanevek. Az ember bármerre is forduljon szembetalálja magát modern világunk által ontott termékek tucatjaival és ehhez elég csak reggel a fürdőszobába kimenni. Sampon, tusfürdő, fogkrém, parfüm,stb. sorolhatnánk napestig a termékeket a lakás többi részében található tárgyakról, használati eszközökről nem is beszélve melyeken mind ott virít az adott gyártó neve.

Nevek, melyek mind kiváltanak belőlünk valamit. Az ember sok esetben nem is mérlegel, nem nézi meg objektíven a dolgokat még akkor sem, ha egy komolyabb kiadást készül elkövetni, mert éppenséggel kötődik egy adott márkához és vakon megbízik benne. Ezt váltja ki belőle aminek számtalan oka lehet és nem feltétlenül van rá racionális magyarázat.

Gondolj csak bele, ha egy új telefont kell venned akkor szinte kapásból tudsz mondani egy (maximum két) márkanevet, amit számításba vennél, de mondhatnék itt nagyobb dolgot is pl. egy autót, vagy kisebbet a már említett parfümöt. Mindenki tud kapásból mondani néhány olyan márkanevet, ami olyan nagy hatással van rá, hogy a konkurencia termékeire még csak nem is lenne kíváncsi, ha újat kellene az adott termékből vásárolnia.

Persze, ha jobban belegondolunk manapság, amikor ilyen mértékű túlkínálat van mindenből lehet, hogy tényleg jobb is így választani a termékek között, elfogultan. Sok esetben amikor az ember nagyon racionálisan közelíti meg a dolgokat és próbál minden részletet kivesézve józan ész alapján döntést hozni annyira belegabalyodik a részletekbe, hogy a végén kiválasztja a legszarabbat a lehetőségek közül. És, hogy miért írtam le ezt az egészet? 

Elárulom a titkot, de ne add tovább, mert rosszallóan nézhetnek rám utána!

Nos a késztetés akkor lett úrrá rajtam amikor a napokban megérkezett az üzletünkbe a 2020-as Trek Marlin 6-os kerékpár. Ez a Marlin sorozat egy igen kedvelt darabja, mivel ez jelenti az arany középutat. Az idei Marlin 6-os sok újdonságot nem hordoz magán a tavalyi típushoz képest, mindössze a trendeknek megfelelve a hajtást cserélték le rajta 2x8-as rendszerűre, de se a váltót, se a teleszkópot, se a vázat nem érintette módosítás. Az ára viszont 214 900.-Ft. lett a tavalyi 199 900.-Ft. helyett (elsősorban a gyenge forintnak köszönhetően-elvileg), amin nem is akad fenn az ember ennyi szakmában eltöltött év után, meg hát egy Trek az Trek, aki ilyet szeretne az tisztában van a márka által hordozott értékekkel és ha egy ilyen csoporthoz szeretne tartozni akkor annak ez az ára.

Szóval megérkezett a Trek Marlin 6-os, pechére egy pár nappal a Rock Machine Manhattan XC 70-29 legújabb, 2020-as példánya után. Furcsa, hogy amikor a honlapunkat frissítem és kerékpárok alatti specifikációt sorról-sorra aktualizálom, fel sem tűnnek a dolgok, csak amikor a dobozból kiemelem a biciklit. A Marlin 6-os összeszerelésénél erős deja vu érzés lett rajtam úrrá, hiszen „ezt a bringát” pár napja már összeraktam Rock Machine Manhattan néven amire most 2020-ban 179 900.-Ft-os árcédula került.

Egy kicsit megakadtam és gyorsan utánanéztem nincsen-e valamelyik kerékpár ára elírva? Nem volt. Gyorsan egymás mellé tettem a két biciklit és csavarról-csavarra átvilágítottam. Kár volt.

A szépség szubjektív dolog, így arról nem mondok véleményt, döntse el mindenki maga, hogy melyik tetszik neki jobban. Tény viszont, hogy a két bringa műszakilag, kiviteli minőségében a felhasznált alkatrészek, anyagok  és kiegészítők tekintetében sem mutat semmilyen kimutatható különbséget, még a vázgeometria sem mutat nagy eltérést első ránézésre. A két apróság közül amit találtam az egyik a Shimano hidraulikus tárcsafék kontra Tektro hidraulikus. Szerintem minőségben ez a két fékrendszer ugyanazt tudja, de a Shimano neve jobban cseng, ja és az van a Rock Machine-on. A másik az a hátsó váltó ami viszont a Trek esetében a jobb.

Ez az egész persze csak száraz műszaki tartalom, de bevallom annyira felcsigázott a dolog, hogy úgy érzem mélyebbre kell ásnom még a témában, így arra gondoltam, hogy letesztelem mindkét bringát és megnézem valós körülmények között, hogy van-e különbség és ha igen akkor az milyen mértékű. Mi van a nevek mögött, tényleg csak a jó csengést és a felépített imázst fizettetik meg az emberrel, vagy van mögötte érezhető tartalom? A tapasztaltakat hamarosan megosztom majd weblapunk Tesztek menüpontjában.

A felsőbb régiókban már nem ennyire drámai a helyzet, de ebben az ársávban 35 ezer forintos felár rohadt soknak tűnik, még nekem is aki nagy Trek rajongó és tisztába vagyok azzal, hogy egy prémium márkáról beszélünk elismerésre méltó múlttal, de a Rock Machine se egy áruházi szar. Egyébként a szakmában jóval elismertebb Superior XC 819-es modelljét is bekeverhettem volna a képbe, de ott több alkatrész is eltér a Trek Marlin 6-tól és a Rock Machine Manhattan-től, így az összehasonlítás nem állta volna meg a helyét.

Aztán szépen beállítottam az üzlet mtb sorába a bicikliket és lassan elengedtem az agyalást a döntést pedig a vásárlóra bízom. Megér neki egy márkanév ekkora felárat, vagy sem? A végén úgyis mindig a vásárló dönt, mi csak a választás lehetőségét teremtjük meg számára, de hát az Iphone eladás is virágzik valamiért-nem igaz?

 

trek marlin 6 rock machine

 

2020.02.26. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak