Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Tippek kerékpártúrához

2018.04.12.

Túratippek

A kerékpározásra szerencsére nem igaz, hogy „minden kezdet nehéz”, így az első „fecskék” is könnyűszerrel vállalkozhatnak, nagyszerű kikapcsolódásra két keréken. Később minél többet bringázik valaki, annál inkább kialakulnak a saját szokásai.

Az egynapos túrák szervezése a legegyszerűbb, főleg, ha lakóhelyünk a kiindulási pont. Ha alakalomszerűen bringázunk, a kerékpáros élmény kedvéért fölösleges messzire menni, pláne ha vannak a közelben hegyek, dombok, szép tájak. Nem kell túlszervezni a dolgokat, egy hátizsákba vagy akár a bringás mez zsebeibe befér a szükséges holmi és hajrá.>>>

Ha később már változatosságra vágyunk, érdemes felkeresni hazánk legszebb tájegységeit. Tavasszal, nyáron és ősszel is más és más, ritka szép látnivalókban lehet részünk (a megszállottabbak már a telet is tudják értékelni).

Egy bringatúrán a napi penzumot nem távolságban, hanem órában érdemes mérni. Napi néhány órát bárki szívesen eltölt a természetben, hasonlóan egy gyalogos kiránduláshoz. Természetesen ennyi idő kilométerben mindenkinek mást jelent, egy sportoló 5-6 óra alatt akár 200-at is megtesz (de ez már nem túra, hanem edzés). A hat óra viszont felosztható akár egy óra tekerésre, két óra bámészkodásra, evésre, beszélgetésre, még egy óra tekerésre és így tovább.

Ha autóval közelítjük meg a kiindulópontot, nagyjából két óra vezetés körül van az a határ, ami még nem fárasztó a túrával együtt, mivel haza is kell érni. Ezeket az időkorlátokat nem nagyon érdemes túllépni, mert akkor már nem a hét fáradalmait pihenjük ki a hétvégén, hanem hétfőn, a munkahelyen kell majd kipihenni a hétvégi túrát.

Ha messzebbre megyünk, vagy egyszerűen úgy tartja kedvünk, érdemes a hosszú hétvégére variációt választani. Ne elégedjünk meg a „fapados” körülményekkel, gondoskodjunk minél „civilizáltabb szállásról, mert ha nem így teszünk, könnyen előfordulhat, hogy pihenés helyett csak bosszankodni fogunk. Például a túra során könnyen elázhatunk, sárosak leszünk, szóval nem árt, ha gondoskodni tudunk a gyors felfrissülésről.

Egy kerékpártúrát kipihenten érdemes kezdeni, fontos a normális étkezés és a túra befejeztével sem árt, ha kényeztetjük magunkat olyan földi javakkal, melyekkel a hétköznapok során csak ritkán. A hosszú hétvége előnye, hogy nem kell feltétlenül csak bringázással tölteni az időt, a szombat délelőtti túra mellet több más érdekes programot is tervezhetünk.

 

 

Sarkalatos kérdés, hogy kivel, hányan, mennyi időre. Tapasztaltabb bringások kipróbált társasággal biztosra mehetnek, ismerve egymás tempóját, szokásait. Minél nagyobb azonban egy társaság, annál inkább kezd tábor-jelleget ölthet a túra, több kompromisszumot kell kötni. Valakire várni kell, mindig akad technikai probléma, van aki meleg ebédet szeretne, a másik semmiképp. Mivel nehéz egyetértésben együtt tartani sok embert, ezért érdemes mindig előre megbeszélni mit akarunk.

Egy túra során nem is annyira a konkrét útvonal a fontos, inkább a tempó, az étkezések s hogy milyen terepen haladjunk. Minél többen vagyunk, annál kevésbé erőltessük a sportcélokat, inkább a jó hangulatot próbáljuk elkapni. Kezdő bringások csak olyan társasággal vállalkozzanak közös bringázásra, akik között többen is hasonló cipőben járnak, de fontos, hogy legyenek tapasztaltabbak is, akik tudnak segíteni technikai problémák esetén is.

Kezdő a kezdővel nem jó párosítás, mert a felmerülő apró gondokat – defekt, váltó-, fékhibák – nem fogják tudni önállóan megoldani. Első fecskeként a legjobb, ha egy közeli baráttal indulunk útnak, akiről tudjuk, hogy bár gyakorlott bringás, nem fog neheztelni a bénázásokért és inkább a beszélgetés lesz a lényeg a tekerés mellett. Sok magányos farkas is rója az utakat, ösvényeket, ennek is megvan a maga varázsa, van aki szerint a legteljesebb szellemi kikapcsolódást lehet így elérni.

Országúti vagy MTB kerékpárral, aszfalton vagy terepen, tulajdonképpen mindegy, nagyjából mindenki tisztában vele mi jelenti számára a legnagyobb élményt, mihez van kedve.

Ami nagyon fontos: a kerékpár állapota, s hogy adott terepre a megfelelő bringát válasszuk.

Alapvető kellékek, pótgumi, pumpa, egyszerűbb szerszámok mindenképpen legyenek nálunk, még ha mi nem is tudjunk megoldani a problémát, könnyebb úgy segítséget kérni valakitől, hogy nálunk van minden szükséges holmi. Ha valami már eleve kattog, csikorog, szorul vagy túl laza, akkor gond van, ne induljunk el így.

Országúton a kevésbé forgalmas utakat válasszuk és ez a igaz a kerékpárútra is, mert sajnos nincs veszélyesebb „terep” egy frekventált, gyalogosok által is előszeretettel használt, karókkal, furcsa kanyarokkal tűzdelt kerékpársávnál.

Első számú szabály, hogy ne induljunk el komolyabb terepre komolytalan kerékpárral. Bárhogy is szeretnénk együtt menni valahová egy társasággal, vagy bármennyire is úgy gondoljuk, ez csak egy kihívás, amit könnyedén teljesítünk, ha túlvállaljuk magunkat, nem csak nekünk lesz kínszenvedés a túra, hanem a társaság szórakozását is elronthatjuk, mégha nem is fognak otthagyni az erdő közepén. Ugyanez igaz fordított esetben is, aktív kerékpárosként nehezen lehet magunkat jól érezni abszolút kezdők között.

 JÓ KERÉKPÁROZÁST KÍVÁNOK!

Ui. : Természetesen az idén folytatjuk a hagyományt és mi is fogunk több túrát, programot szervezni, ezekről teljes tájékoztatást adunk az oldalon!

2018.04.12. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 

Közösségi oldalak