Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Trek Marlin 6 vs Rock Machine XC 70-29

Trek Marlin 6, 2020 Rock Machine Manhattan XC 70-29, 2020

Az idei szezont egy Rock Machine mtb kerékpár tesztjével szerettem volna kezdeni, mivel még nem igazán volt szerencsém komolyabban próbálni a márka egyetlen típusát sem, így a kíváncsiságom azt hiszem érthető, már csak azért is mert nem szeretek úgy árulni semmit az üzletben, hogy azt valós körülmények között ne tettem volna próbára.

Az új Manhattan sorozat megérkezett a jó idővel együtt így minden adott volt ahhoz, hogy alaposan nekiessek a kimagaslóan jó ár/érték aránnyal rendelkező 70-29-es típusnak, csakhogy pár nappal később megérkezett a 2020-as Trek Marlin széria is és vele együtt a felismerés amit itt ki is fejtettem bővebben. (Azoknak akik még nem olvasták, de érdeklődést mutatnak a Trek Marlin 6-os, vagy a Rock Machine 70-29-es típus irányában, mindenképpen ajánlom figyelmébe!)

Ennek az összehasonlító tesztnek a megszületése annak a fej-fej melletti műszaki tartalomnak köszönhető amit a két tesztalanyunk mutat. A két kerékpár ugyanis minimum egy ikerpár a biciklik világában és ha nagyon keresne az ember akkor még biztosan találna legalább két másik gyártót is ahol szintén van ilyen felszereltséggel mtb bringa a kínálatban, de én maradnék most a számomra kézzelfogható és általunk is forgalmazott daraboknál.

A vallatás során arra kerestem a választ, hogy a műszaki tartalom közel azonossága mellett az erősnek tűnő 35 ezer forintos árkülönbség vajon mit takar és indokolt-e? Egyáltalán ad-e valami pluszt a Trek Marlin 6-os a használójának a Rock Mechine 70-29-el szemben, vagy pusztán csak a jól csengő márkanevet azért a 35 ezer forint pluszért?

Azt hiszem nem ártok senkinek azzal, ha már most itt az iromány felénél lelövöm a lényeget és röviden megválaszolom a kérdést. Igen ad. Ez a két bicikli teljesen más karakter, abszolút nem egy ligában játszanak és ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk  még csak kilométerek százaira sincs szükség, hiszen a különbségek néhány együtt töltött perc után érezhetővé válnak.

Kezdem akkor az elején. A Rock Machine Manhattan XC 70-29 egy nagyon jól bringázható kerékpár, igazán jó üléspozícióval, remek mászási képességekkel és korrekten működő alkatrészekkel, de megvannak a maga kis hibái, ami az árát figyelembe véve nem igazán meglepő.

Rock Machine tesztAmi nagyon hamar feltűnt az a váltók zajos működése, érdekes volt a Shimano Tourney rendszer adta nyers hang ami kísérte a váltásokat a pontossággal viszont nem volt baj, annak ellenére sem, hogy egy tök alap szerkezetről beszélünk ami már itt is az új 2x8-as rendszerű. A legfontosabb tudnivaló ezekről az új hajtásokról, hogy az áttétel mostantól valóban a hegyi kerékpározást támogatja. Aki eddig a túra jellegű aszfaltos biciklizéseihez is mtb kerékpárt vásárolt magának, mondván az dögösebb, mint egy trekking, vagy egy cross bringa az ezek után mindenképp tegyen próbára egyet mielőtt döntene, mert nagy meglepetés érheti. Dombos erdei, vagy hegyi utakon álomjó, viszont aszfalton, gyorsan haladni vele, nos az majdnem lehetetlen dolog. Személy szerint nem bánom ezt az újítást mivel így ismét valós határvonal fog húzódni a kategóriák között, ami a 29-es mtb megjelenésekor egy kicsit elmosódott.

A fékrendszert szintén a japán Shimano szállítja, de nem ez az MT 200-as típus lesz amivel bátran lejössz a Tokaji hegyről, bár ezt már más kerékpárok tesztelése közben is megtapasztaltam. Az adagolhatóság jó, finoman is működik (bár néha erős hang kíséretében), csak az erő nincs meg benne, ami mindaddig nem fog feltűnni ameddig valós körülmények között el nem kezded gyilkolni. Persze ezen lehet segíteni egy kis ráfordítással, nagyobb féktárcsa és szinterezett fékbetét egyből jobb kedvre derít mindenkit. Kipróbáltam, higgyétek el a különbség zongorázható.

A Suntour XCT teleszkópokat mondjon bárki bármit én ebben a kategóriában nagyon kedvelem. Szépen mozognak és elég tág határok között lehet állítani őket és az utóbbi években már a merevségükkel sincs semmi gond a szervizigénye meg egyenlő a nullával. Hobbi kerékpározásra ideális választás, még akkor is, ha egy kicsit súlyosabbak a drágább társaiknál.

trek marlin 6 tesztA Trek Marlin 6-os nyergében elhelyezkedve néhány méter után az az érzése támad az embernek, hogy ezt a biciklit rászabták (persze ez is csak úgy igaz, ha megfelelő vázméretet választ magának az ember, de ez minden kerékpár vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont kell legyen), a vázgeometria tökéletesen támogatja a kényelmes, hobbi szintű mtb bringázást. A kormány magasabban helyezkedik el ugyanazon vázméret esetében, mint a Rock Machine-nál és ez által nem kell annyira előre és mélyre hajolni a markolásához. A Trek Marlin tekerése közben tűnt fel, hogy a Rock Machine irányítása mennyivel fárasztóbb feladat. Erdei utakon a gumik minősége, mintázata és mérete mind a Trek malmára hajtja a vizet. A 29x2.20 –as Bontrager külsők lényegesen nagyobbat harapnak a talajból, mint a Rock Machine 29x2.00-es WTB köpenyei. Amit nem értettem, hogy a böhöm gumikkal is jobban gurult a Trek, mint a vetélytársa, ami valószínűleg a kerékagyak minőségének a számlájára írható.

A Shimano Altus váltó működési kultúrája a Tourney-hez képest akkora különbség, mint egy angol úriember viselkedése egy vidéki surmóhoz képest. A Tektro hidraulikus tárcsafékek bár elméletben azonos szinten vannak a Rock Machine Shimano szettjével, mégis a közvélemény ez utóbbit preferálja jobban, pedig a Tektro működés közben sokkal csendesebb az adagolhatósága és működése pedig ugyanazt a szintet hozza, bár a fékerőt itt is lehetne javítani egy nagyobb tárcsával. A 160mm-es első tárcsákat egyébként a nagyobb vázméretnél (19,5"/L) már elhagyja a Trek és a markánsabb fékerővel rendelkező 180mm-es mérettel szereli gyárilag a kerékpárokat.

Ami pedig a részleteket illeti, nos azok teszik fel a habot a Trek Marlin tortájára. Az ergonómiailag formázott, rögzíthető markolat fogása még hosszú távon is kényelmes és zsibbadásmentes kerékpározást ígér, szemben a Rock Machine hagyományos markolatával (bár az is rögzíthető). A nyereg már fenék dolga, de egy jó biciklis nadrágban egyik bicikli nyergével sem lesz gond.

A tesztút végére számomra mindkét kerékpárról kialakult egy tiszta kép arról, hogy melyiket kinek tudom nyugodt szívvel ajánlani, mert a kettő közül a tényeket nézve mindenképpen a Trek Marlin 6-os a jobb bicikli, de…

A Rock Machine Manhattan 70-29 fiatalosabb, vagányabb megjelenésű, sportosabb kerékpár ami sok vásárló számára igen nyomós érv lehet mellette főleg ha az árát is figyelembe vesszük, ami jóval a 200 ezres ingerküszöb alatt van.  Az említett néhány apró hibával úgy gondolom nem nehéz együtt élni a számtalan jó tulajdonsága bőven feledteti azokat.

A Trek Marlin 6-os egy összeszedettebb, robusztusabb és kiforrottabb mtb kerékpár benyomását keltette, de megjelenésében konzervatívabb, mint a vetélytársa. Tudom, hogy sok vásárló pont ezt szereti a Marlin sorozat tagjaiban, no meg azt a kényelmet amit ezek a biciklik nyújtanak.

Ez a két kerékpár teljesen más karakter a műszaki hasonlóság ellenére bazi nagy a különbség közöttük amit az árak valóban tükröznek is, de ahogy korábban megfogalmaztam nem biztos, hogy mindenkinek a drágább lesz az amelyik jobban fekszik majd, vagyis gurul...

A tesztelésre megkapott kerékpárokat ezúton is szeretném megköszönni!

2020.03.23. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak