Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Trekking, vagy Cross Kerékpárt

2021.07.02.

trekking vagy cross kerékpártA fiatalabb kerékpár vásárlók (ezen a 30 fölötti generációt kell érteni) többsége szó szerint rosszul lesz, ha meghallja a trekking kerékpár kategóriát még akkor is, ha elmondása szerint pont egy olyan stílusú biciklire lenne szüksége. No de mi ennek az oka? Csak egy rossz berögződés, vagy ahogy ezek az emberek fogalmaznak valóban öreguras megjelenésű kerékpárok a trekking bringák? Mik az alapvető különbségek a trekking és a cross kerékpárok között? Sokan csak a kinézet alapján választanak és lehet ennek köszönhetően rosszul. 

Ahhoz, hogy választ kapjunk ezekre a kérdésekre először is érdemes tisztába tenni a dolgokat és megnézni, hogy műszakilag miben is különbözik egymástól a cross trekking és a klasszikus trekking kerékpár, hiszen rengeteg ember nem tudja. Valójában szinte semmiben.

A vázgeometria, kerekek, a hajtás, a teleszkóp típusok és maga a rugóút is azonos mindkét kategóriában. A különbség gyakorlatilag annyi, hogy míg a klasszikus értelembe vett trekking kerékpárok gyárilag felszerelt sárvédővel, csomagtartóval, kitámasztóval, állítható kormányszárral és világítással (rendszerint agydinamós, ledes lámpákkal szerelve) érkeznek az üzletekbe, addig a cross trekkingek csupaszon, mint az mtb biciklik, amitől sportosabb benyomást keltenek. Erre a sportosságra erősít rá a vagány (mtb kerékpárok stílusában készülő) festésük is. A klasszikus trekking kerékpárok jellemzően konzervatívabb kinézettel indulnak harcba a vásárlókért, aminek köszönhetően jóval időállóbb az összképük , de talán éppen ez az ami miatt sok biciklire vágyó ember mondja azt, hogy számára még nem érkezett el ennek a kategóriának az ideje. Érdekes, hogy ez a visszakozás főleg a férfi vásárlókra jellemző.

A hölgyek fejében a kerékpár alapértelmezett megjelenéséhez hozzá tartozik a sárvédő, csomagtartó, világítás stb., persze a kivételek itt is megvannak, mert van aki eleve sport célra keres biciklit magának, amelyre nem kellenek ezek a cullangok.  Ők természetesen az mtb, fitness, vagy cross kategória valamelyikét szeretnék a kerékpározási szokásaiknak megfelelően.

Mindenki számára fontos viszont az összbenyomás, de szerencsére a gyártók azért nagyjából jól eltalálják a nagytöbbség ízlését. Eztán már csak a próbaút marad, ami kivétel nélkül megnyugvással és mosollyal az arcon ér véget. Mondván ez az amit keresnek és igazuk is van, hiszen a kényelmes üléspozíció, a jó futás, a széles váltóáttétel mind a kényelmes és hosszú távú kerékpározást támogatja.

Ezek után a döntés ahogy eddig is a vásárló kezében van és a számára leginkább vonzó ajánlatot fogja előnyben részesíteni, de számomra akkor is érdekes, ahogy az emberek egy igen nagy része kerékpárt választ magának…

 

2021.07.02. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak