Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Változó Trendek

2021.10.18.

Változó trendekA tempót és trendeket minden területen a nagyok diktálják, ez mindig így volt és a jövőben is így lesz. Úgy gondolom, hogy ezen nem is kell meglepődni még akkor sem, ha vannak olyan dolgok, amivel nem igazán értünk egyet. Legutóbb én épp az egyik ilyen egyet nem értésemnek adtam hangot a kerékpárok hajtásrendszerének  változása kapcsán, ami persze sz@rt sem ér, hiszen ki vagyok én, hogy osszam az eszet egy gyártó irányában, de valójában nem is azért teszem, sokkal inkább az információ átadásának kedvéért írom ki magamból –e tényeket.

Most pedig jöjjön a legújabb „érdekesség”, amit a Trek követett el, és amiről már szintén ejtettünk néhány szót itt az oldalainkon korábban. Ez nem más, mint a férfi, vagy női kerékpár kérdése? Nem akarom megismételni a már leírt dolgokat, de akit érdekel, olvassa el itt! Amiről szó van az annyi, hogy egy hölgy részére megfelelő választás lehet-e egy férfiaknak gyártott kerékpár.  Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben azok a nők, akik ragaszkodnak a Trek márkához és mindenképpen sport (legyen az MTB, Cross, Gravel, vagy Országúti) biciklit szeretnének maguknak vásárolni, azok gyakorlatilag egy számukra megfelelő méretű férfi bringát fognak kapni.

Az országúti kerékpárok kategóriájában kínált speciálisan nőknek tervezett bringákat nagyjából két éve kivezette a piacról a Trek és ott helyüket egységesen az aktuális (férfi) széria vette át.

Az MTB kerékpárok között évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő Trek Marlin sorozata eddig két külön szálon futott. Egy széria volt a nőknek egy pedig a férfiaknak. A különbség nem pusztán a színekben volt tetten érhető, hiszen eltért a vázak méretezése, a nyergek típusa, esetenként a kormány szélessége stb. A kerékpár teljes egészében a hölgyekre volt tervezve és annak megfelelően kerültek rá az alkatrészek.

A 2022-es modellévtől ez megszűnik. A Trek Marlin sorozata marad, sőt bővítésre is kerül, de mostantól csak egy család lesz közösen a férfiak és nők számára. A vázak méretezése marad azon a széles skálán, ami mellett nem jelenthet gondot bárki számára az ideális megtalálása. Úgy gondolom a színek megválasztásánál már tudták, hogy mindkét nem számára kell, legyen tetszetős darab a palettán, így a típusonkénti négy különböző variáció sem véletlen. A pink szín rajongói viszont hoppon maradnak, mert a Trek ezt kihagyta a 2022-es kollekcióból.

A Dual Sport széria esetében, ami a Trek-nél a cross kerékpárokat jelenti, gyakorlatilag ugyanúgy jártak el, mint a Marlin sorozat esetében. Azonos kínálaton kell osztoznia a két nemnek, persze a méretkínálat bőségére itt is gondosan ügyeltek, bár a színorgia nem olyan átütő, mint az MTB bringák esetében.

Abban az esetben, ha az ember egy kicsit megpróbálja a helyzetet a gyártó szemszögéből nézni, akkor persze ésszerűnek tűnik ez a húzás, mert valljuk be egyszerűbb egy sorozatot nagyobb mennyiségben készíteni, mint párhuzamosan akár kisebb darabszámmal is, de kettőt. Gyorsabb a tervezés és hatékonyabbá válik több munkafolyamat is. Engem inkább az gondolkodtat el, hogy a részletek egyénre szabása így marad a szaküzletekre, mert egy férfiaknak tervezett kerékpár nyereg az ettől az ötlettől még nem lesz jó egy nő számára. Anatómiailag nem vagyunk egyformák, hála az égnek! A kormányok méretére ugyanez igaz, így lehet majd még többet vagdosni. Számomra egy kicsit olyan ez az egész, mintha visszamennénk az időben, amikor még csak egy fajta kerékpárt lehetett kapni, aztán ha jó, ha nem ez van és kész. Oké a jelen helyzet még nem ennyire drámai és persze majd elválik, hogy az iparban hány követője akad majd a Trek-nek.

2021.10.18.  Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak