Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Kerékpárvásárlás előtt

2024.06.17.

Kerékpár vásárlás előttMég mindig nagyon sokan szúrják el, pedig egy kerékpár vásárlása során „csupán” két fontos szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a számunkra megfelelő kategória kiválasztása a másik pedig, ha ezzel már biztosan megvagyunk, akkor az ideális vázméret meghatározása. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy biciklit milyen területen szeretnénk használni. A kerékpározási szokásainkat figyelem előtt tartva, annak megfelelő bringát szabad csak megvásárolni, különben rengeteg problémánk lesz vele idő előtt és öröm helyett, csak bosszúságot és kellemetlenséget fog okozni. Egy vérbeli MTB bringát annak ellenére sem érdemes megvenni épített úton való használatra, hogy rettenetesen beleszeretett az ember a megjelenésébe. Nemcsak, hogy nem lesz kényelmes és haladni sem lehet majd dinamikusan vele, de egyéb problémák is előjönnek majd. Egy manapság gyakran előforduló jelenség kapcsán már foglalkoztunk ezzel a témával más megközelítésből. Akkor rávilágítottunk az anyagi vonzatára annak, ha valaki nem ésszerűen választ magának kétkerekűt. A technikai gondokat, amelyeket okozhat számunkra a nem megfelelő kategóriájú kerékpár használata, most nem írnám le újból, viszont ha eddig nem tetted, akkor olvasd el itt, mert jobb ezen a téren is képbe kerülni még vásárlás előtt.

Tehát, ha lefutottuk a szükséges köröket és megválaszoltuk magunknak az alapvető kérdéseket, akkor már tudjuk a választ arra, hogy sportcélú aszfaltos, napi ingázós, hétvégi városi korzózós, nagy túrázós, vagy terepezős a stílusunk. Nos, ezek után azért már sokkal könnyebb a dolog, persze további szűkítésre is szükség van még, hála korunk szerteágazó és hatalmas kínálatának. Zavarossá pedig még így is tud válni a dolog, mert vannak kategóriák közötti átfedések, amit most megpróbálunk tisztázni.

Sportcélú aszfaltos kerékpározásnál egyértelműen az országúti bringák jutnak az ember eszébe, de azok számára is kínálnak a gyártók lehetőséget, akik nem tudnak a kos kormánnyal és a kihegyezett üléspozícióval azonosulni. Számukra jelenthet tökéletes megoldást egy Fitness kerékpár. Ezt a kategóriát azonban előszeretettel használják nagyvárosokban napi munkába járásra is a viszonylagos kényelmük, de főleg a gyorsaságuk és kezelhetőségük okán. És itt már szembe is találjuk magunkat az első olyan helyzettel, amikor egy stílus két különböző felhasználásra is ajánlott lehet. No, de melyikre a jobb, mert ugye olyan, hogy valami mindenre jó, olyan nincs. Egyik irányban biztos kompromisszumot kell kötni és nincs ez másképp a fitness kerékpárokkal sem. Véleményem szerint ez a kategória jobb a sportkerékpározásra, mint a napi közlekedésre.

Akkor mi jó a napi ingázásra? Nos, ami a legnagyobb kényelmet nyújtja a városi akadályok leküzdése alatt. Erre egy klasszikus városi kerékpár megfelelő, viszont az csak arra jó. Ebben a műfajban egyértelműen egy Trekking kerékpár jelenti a Jolly Jokert. Mindent tud, amit egy egyszerű városi kerékpár. Megvan a maximális kényelem, de sokkal gyorsabb City társainál. Alkalmas hosszú távú bringatúrákra, masszív kialakításuk miatt jól terhelhetőek és akkor sem jönnek zavarba, ha el kell, hagyjuk az épített utat és erdei ösvényeken kell tovább haladnunk.

Akinél viszont fordított a helyzet és az erdei utakat legalább olyan gyakran rója, mint az épített kerékpárutakat és teszi ezt mind szabadidős, vagy sportcéllal, azok számára egyértelműen egy Cross bringa jelenti a megoldást. Ezek a kerékpárok ötvözik a trekking bringák hajtását és az abból eredő jó tulajdonságokat az MTB-ok terepalkalmasságaival.  A terepképességek azonban jócskán elmaradnak egy valódi mountain bike-tól ezért, aki a hegyekben és az ahhoz tartozó terepen szeretné szabadidejét tölteni, ne is foglalkozzon mással, hiszen számára egyértelműen az MTB kategória kínálata egy példánya nyújthat megoldást.

Ezek a legegyszerűbben meghatározható kerékpározási szokások mutatnak rá leggyorsabban arra, hogy hol érdemes keresgetni a számunkra megfelelő biciklit. Miután sikerült kiválasztani álmaink kétkerekűjét, akkor már csak egy dolgunk maradt, mégpedig az ideális vázméret meghatározása.

A jobb minőségű kerékpárgyártók mindegyike több vázméretben készíti adott modelljeit, így azok közül ki lehet választani a saját testmagasságunkhoz leginkább passzolót. Nem érdemes félvállról venni ezt a kérdést, mivel a megfelelő méretű kerékpár használata alapjaiban határozza meg a biciklizés élményét. Az ideálisnál kisebb, vagy nagyobb kerékpár használata egészségtelen testtartást hoz magával, aminek a következménye a kényelmetlen, esetenként fájdalommal kísért bringázás lehet. A gyártók által ajánlott táblázatot sosem szabad szentírásnak venni, hiszen az arányok teljesen eltérőek lehetnek még azonos testmagasság esetén is, így valós képet csak a próba adhat!

Nagyon gyakran találkozom az üzletben olyan emberrel (férfiakkal és hölgyekkel egyaránt), aki a testmagasság alapján már előre felkészülten érkezik és határozottan mondja, hogy ilyen, vagy olyan méretű kerékpárt szeretne magának egy adott típusból, csak éppen nem vette figyelembe az előbb említett láb és felsőtest arányát. Nos, biztosan állíthatom, hogy az esetek 30%-ban a szimpla testmagasság alapján megítélt vázméret nem megfelelő. Az is igaz, hogy vannak kivételes esetek, például idősebb férfiak, esetleg egészségi problémával küzdők, akik bár testmagasságuk megkövetelné a nagy vázméretet, a valóságban gondot okoz a lábuk átemelése egy elméletileg nekik való kerékpáron. Így számukra természetes az, hogy eltávolodnak a papírformától és némi kompromisszummal ugyan, de ők is megtalálhatják a számukra ideális és kényelmes bringát. A lényeg az, hogy egy kerékpárvásárlás előtt, hacsak nem vagyunk „szabvány” testfelépítésűek (de még ebben az esetben is lehet a vázgeometriából adódóan eltérés), akkor mindenképp érdemes egy szaküzletben keresni egy hozzáértő embert, aki segítséget nyújt a választásban, hogy a kerékpározás valóban egészséges és üdítő élmény legyen.

Azok, akik jó ideje űzik, ezt a sportot lehet, hogy megmosolyogják az itt leírtakat és értetlenül nézik a kijelzőt, viszont nem is hozzájuk szerettem volna most szólni. A célom némi útmutatás lett volna ezekkel a sorokkal azok számára, akik valóban laikusok a témában, de szeretnek, vagy szeretnének jókat kerékpározni.

 

2024.06.17. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak