Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Nem kell drága, úgyis kinövi!

2018.03.01.

hogy válasszunk gyermekkerékpártAmennyiben csak ezt nézzük, úgy tényleg nem szabad "drága" kerékpárt vásárolni gyermekünknek, hiszen valóban 1-2 év és jöhet a következő méret a kinőtt bringát pedig aprópénzért lehet csak továbbértékesíteni. A dolognak azonban van egy másik oldala is ami viszont a csöppségünk szempontjából nagyon fontos, ez pedig a használhatósági és az élvezeti érték.

Először is tegyük helyre ezt az elég tágan értelmezhető szót, hogy drága, hiszen mindenkinek mást enged meg a pénztárcája ettől fogva mindenkinek más összeg lesz amit soknak, vagy irreálisnak tart egy gyermek kerékpárért.  Éppen ez okból nem is innen közelíteném meg az egészet, hanem inkább arról az oldalról, hogy milyen dolgokon spórolnak a gyártók azért, hogy jobb árcédula kerüljön a bringára és miként hat ez a gyermek kerékpározására. >>>

Kezdjük mindjárt a kicsikkel. A kerékpározást általában 2-3 éves korban szokták elkezdenik a gyerekek, jellemzően 12"-os kerékméretű kerékpáron és ez a kezdet lesz a leginkább meghatározó számukra. Sokszor már itt eldől, hogy a gyerek megszereti-e a bringázást, vagy sem. Ezek a kerékpárok nagyon kicsik és ez az ami a szülők esetében a legnagyobb felhördülést okozza amikor az árára néznek, majd jön a kérdés: Mi kerül ezen ennyibe?

Az igazság az, hogy csak mert kicsi attól pontosan ugyanannyi alkatrész kell ahhoz, hogy jól működjön mint a nagy bringákhoz, sőt! Ugyanúgy kell hozzá két kerék, gumi, kormánycsapágy, középcsapágy stb. csak kisebb. A jobb gyártók esetében pedig olyan dolgok is beépítsre kerülnek, mint az állítható kormányszár, állítható fékkartávolság, vagy az állítható pedáltávolság.

Na és a lényeg tömören, hogy mi történik akkor ha túl olcsó és nem megfelelő alkatrészekből állítanak össze egy gyermek kerékpárt? A hátsó kereket annyira nehéz lesz megforgatni, hogy a gyerek nem bírja a pedállal megfelelően hajtani, a kormány szorul, vagy kotyog a fégkart a gyermek nem bírja behúzni, mert akkora erőt igényel és ha behúzza akkor sem lassít sokat, de találkoztam már olyannal is amikor a pótkerék tartóvasa minden kanyarodáskor úgy hajlott, mint egy kifli. 

Ilyenkor szokott a gyermek kedve elmenni a bringázástól a szülő pedig sokszor nem érti, hogy miért amikor olyan szép színű kerékpárt választottak a kicsinek. Az évek során márkiszűrtük a bajos gyártókat, így ma már csak olyan márkák termékeit áruljuk amelyek a fent leírt problémáktól teljesen mentesek. Egyébként márkától függetlenül mondom, hogyegy 12"-os kerékpárra nagyságrendileg 35-40 ezer forintot kell ahhoz rászánni, hogy tartósan örömet okozzon gyermekünknek.

A következő méretekben 16,20,24" éppúgy elkövetik a gyártók az előbb leírt hibákat, csak a méret miatt itt már sokszor áthelyeződik a hangsúly. Itt már megjennek a váltók, teleszkópok és higyjétek el nekem ez nem segít, hisz még több szemfényvesztéssel tudnak élni a gyártók. Találkoztam olyan áruházi kerékpárral, melynek a váltója beállíthatatlnan és beazonosíthatatlan volt. A lánc így gyakran rágott, leesett, de orvosolni csak úgy lehetett a problémát, ha kicseréltük a nem kívánatos alkatrészeket, persze így a kerékpár összességében többe került, mint ha eleve egy jót vásároltak volna a szülők.

A  fékeken való spórolás is jellemzően áruházi körökben népszerű a baj csak az, hogy egy 24-es kerékpáron már egy tini gyermek ül akiben lehet akár 50kg is. Ezek a srácok sokszor még meggondolatlanok és szeretnek az utolsó pillanatban fékezni, hát mondanom sem kell, hogy az úttestre kigurulni egy szar fék miatt nem biztos, hogy átgondolt dolog. 

Ezeket csak azért írtam le, mert nem érthet minden szülő a technikához, nem is kell! Erre vannak a szakboltok és ha van a közelünkben egy olyan amelyik szimpatikus akkor vegyük a fáradtságot és kérjük ki a véleményét. Sok esetben nem is spórolunk egy olcsóbban vásárolt kerékpáron amire persze csak később jövünk rá. Ha pedig semmiképp nem engedhetjük meg magunknak az új kerékpár vásárlását  szaküzletből akkor érdemes szétnézni a használtak között, ugyanis egy jó márka terméke még használtan is jobb színvonalat képvisel sokszor, mint egy új áruházi...

 

 

2018.03.01. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Instagram

Közösségi oldalak