Tesztek     Blog     Kapcsolat     Vásárlás     Szerviz     

Winora Holiday N7 Teszt

Most már gyakorlatban is tudom, hogy mit jelent az amikor egy gyártó az egyébként gazdag trekking kerékár kínálatán belül megkülönböztet Tour és Comfort modelleket. A Winora Holiday N7 trekking kerékpár a Comfort csoportot erősíti, mely így első ránézésre mindössze négy különbséget mutat a Tour tagjaihoz képest. A legszembetűnőbb a társainál alkalmazotthoz viszonyítva  szélesebb nyereg, mely alatt egy rugós nyeregcső lapul  a kormány klasszikus íve, valamint  az állítható keménységű első teleszkóp. Részletesebben átvizsgálva a kerékpárt láthatjuk, hogy vannak még eltérések és nem is akármilyenek, hiszen alaposabb tanulmányozás után láthatjuk, hogy a bicikli váza is más, mint a házon belüli Domingo sorozatnak. A kerekek az igényes agydinamóról táplált ledes világítás, vagy az állítható kormányszár viszont már az összes Winora trekking kerékpárra jellemző.

Na de elég ennyi a külsőségekről, térjünk inkább rá arra, hogy milyennek találtam a komfortos Winora trekking kerékpárt a kilométerek alatt. Ugye ahogy már említettem korábban, volt már szerencsém 24 fokozatú, hidraulikus felnifékes Winora Jamaica (Domingo 24HS) modellhez, melyhez akarva akaratlanul, de hasonlítom ezt az agyváltós masinát.

Az első napokban nem figyeltem kritikus szemekkel az eseményeket, csak élveztem a kellemes őszi napsugarakat és bámészkodtam úgy, ahogy egy sport bicikli nyergében soha sem teheti meg az ember. Pár együtt töltött nap után kezdtem eltűnődni azon, hogy mi is történik most tulajdonképpen, merthogy össze kellene foglalni majd a lényeget, előnyöket és hátrányokat, de az érzés amelyet a Winora Holiday N7 nyújtott annyira kellemes volt, hogy megfeledkeztem a feladatról, csak jöttem, mentem és korzóztam amolyan gondmentesen aztán kihagytam 2 napot és visszaültem egy mtb kerékpár nyergébe amikor megvilágosodtam.

Szóval ez a Comfort trekking kerékpár lényege, hogy úgy visz el téged A-ból B-be, hogy közben nem érzed azt nyűgnek a kényelem annyira természetes a Winora Holiday N7 nyergében, hogy csak akkor tűnik fel amikor egy másik biciklire ülsz és keresni kezded azt. Az üléspozíció az állítható kormányszárral és a hozzá társított íves kormánnyal nagyon hamar tökéletesre állítható bárki számára. Amikor valamiért megállásra kényszerülsz mindegy milyen fokozatban tetted, mivel az agyváltó egyik nagy előnye, hogy álló helyzetben is megtörténhet a váltás, így induláskor már a kívánt fokozatban lehet a gép, ellentétben a hagyományos váltóval szerelt biciklikkel ahol a váltáshoz minden esetben forognia kell a hajtóműnek.

A Shimano Nexus 7-es fokozatai nagyon szépen vannak elosztva, így minden körülmény között elégnek bizonyultak számomra, mégis hosszabb távon mintha egy kicsit nehézkesebb lett volna, mint a már korábban próbált Jamaica modell. Ez persze attól is lehet, hogy a kerékpár valóban nehezebb is egy kicsivel a Tour társainál. A fékrendszer annak ellenére elégnek bizonyult, hogy a hagyományos mechanikus V fékekkel látták el a németek, bár én a gyári fékbetétet biztosan kicserélném egy jobb minőségűre, amivel sokkal jobban adagolhatóvá válna.

Winora Holiday N7 tesztA teleszkóp keményégének állítására is van lehetőség, bár bevallom egyszer sem nyúltam hozzá, így középállásban használtam mindvégig és elegendőnek bizonyult a városi kerékpárutakon és padkák találkozásánál is főleg, hogy a nyeregcső rugózik így gyakorlatilag az összes nagyobb rezgést, ütést ami érte volna a gerincemet azt elnyelte. Az ősz egyik sajátossága, hogy egyre korábban megy le a Nap és jön el a sötétség, így a lámpát napi szinten kellett használnom, melynek a fényereje mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Nagyon szépen bevilágítja az előttünk lévő utat, minden tiszta és világos a legapróbb bukkanókat is észre lehet venni segítségével és még állófénnyel is rendelkezik, így megálláskor nem kell aggódni, hogy nem vesznek észre a láthatatlanság miatt.

Összességében nagyon elnyerte a tetszésemet a Winora Holiday N7 kerékpár amit főképp azoknak tudok ajánlani akik akár napi rendszerességgel használják ingázásra, munkába járásra a biciklit, de nem állnak ellen alkalomadtán 1-1 hosszabb túrának sem. Azok viszont akik inkább a hosszú kerékpártúrák során érzik igazán jól magukat szerintem jobban járnak a Trekking kategória egyik Tour tagjával, mint például egy Domingo 24, vagy a tárcsafék rajongói egy Domingo 24 disc kivitellel. Ami még szerethető a Winora üzletpolitikájában az az, hogy mindegyik férfi vázas modellnek van Női vázas megfelelője, ráadásul egyből kétféle formában, hagyományos trapéz és alacsonyátlépős vázkivitelben, így akik ragaszkodnak a család egységes arculatához azok is megtalálhatják a márkában a számításukat.

2020.01.23. Q1 KERÉKPÁRSZALON, Csaba

 

 

Kapcsolat

 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 57. 

 

Telefon: +36 30 233 4808 

 

E-mail: q1kerekparszalon@gmail.com

 

 

Instagram      TikTok      Google cégem

 
 
 
 
 

Közösségi oldalak